Bisericile cu pastori femei, excluse din cea mai mare confesiune baptistă din SUA

Data actualizării: Data publicării:
biserica baptista din sua
Biserica Saddleback, una dintre cele două excluse din SBC. Foto: Profimedia

Cea mai mare confesiune baptistă din SUA a votat pentru excluderea a două biserici pentru că au pastori femei, relatează BBC.

Un vot al membrilor Convenției Baptiste de Sud (SBC) a constatat că biserica Saddleback din California de Sud și Biserica Baptistă Fern Creek din Kentucky „nu au o cooperare prietenoasă” în cadrul SBC, a scris Baptist Press.

Declarația SBC spune că funcția de pastor ar trebui să fie „limitată la bărbați”.

Pastorul lui Fern Creek a declarat pentru CBS News că este o „zi tristă pentru baptiștii din sud”.

SBC este o asociație de peste 47.000 de biserici baptiste cu peste 13 milioane de membri, se arată pe site-ul web al grupului.

Biserica este o denominație protestantă a creștinismului, cu congregații conduse de pastori.

În total, până acum cinci biserici au fost excluse din SBC pentru că erau conduse de femei.

„Aceasta este o zi tristă pentru baptiștii din sud, deoarece pierd femei talentate, dedicate lui Dumnezeu, în timp ce noi continuăm să propovăduim Evanghelia. De ce vor să scape de oameni ca noi, este de neînțeles”, a spus după vot pastorul Linda Barnes Popham, de la Fern Creek.

Ea a spus că această excludere transmite milioanelor de femei membre ale bisericilor SBC mesajul că „nu sunt apreciate”.

„Reprezentanții au votat pentru conformitate și uniformitate mai degrabă, decât pentru unitate”, a adăugat Rick Warren, pastorul fondator al bisericii Saddleback, a doua cea mai mare congregație din SBC.

„Singurul mod în care vei avea unitate este să iubești diversitatea. Am făcut acest efort știind că nu vom câștiga”, a adăugat acesta.

După excluderea celor două biserici din cadrul SBC, un amendament constituțional a fost adoptat și la convenția anuală a SBC, care afirmă că bisericile afiliate SBC ar trebui să angajeze „numai bărbați, ca orice fel de pastor sau prezbiter, conform Scripturii”.

Bob Bender, un pastor de la biserica Bross Fellowship din Colorado Springs, Colorado, s-a opus moțiunii. „Nu ar trebui ca vocația și funcția să fie sinonime?” a întrebat el, citat de Baptist Press.

În ultimii ani, SBC a fost supusă unui control din ce în ce mai mare din partea autorităților.

În 2022, s-a descoperit că a acoperit zeci de ani abuzuri care au avut loc în cadrul bisericilor.

O investigație a constatat că victimele care au raportat abuzuri sexuale, inclusiv asupra copiilor, în cadrul SBC, au fost tratate cu „răceală și ostilitate” în cadrul comunității religioase din jurul bisericii.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri