Cine va fi președintele SUA? Ce spune profesorul care de 32 de ani face predicții corecte

Data publicării:
allan lichtman captura WP

Allan Lichtman, profesor emerit de istorie la Universitatea Americană, a elaborat în urmă cu mai bine de 30 de ani 13 criterii prin care a reușit, de fiecare dată, să prezică cine va câștiga cursa pentru Casa Albă.

allan lichtman captura WP

 A făcut-o prima dată în 1984 și este gata să o facă și anul acesta. Nu se bazează pe sondaje, statistici demografice sau opinii politice, ci folosește un set de aserțiuni de tip adevărat/fals, pe care l-a denumit „Chei către Casa Albă”.

Iată care ar fi acestea:

1. La alegerile „de la mijlocul mandatului” (alegerile pentru reînnoirea unei părți a Congresului, care au loc la doi ani de la alegerea președintelui SUA - n.r.), partidul respectivului candidat câștigă mai multe locuri în Camera Reprezentanților decât la precedentul scrutin.

 

2. Nu are competitori redutabili în cursa pentru obținerea nominalizării din partea partidului.

3. Președintele în exercițiu provine din partidul candidatului.

4. Nu există un al treilea partid sau o campanie independentă semnificativă.

5. Economia, pe termen scurt, nu este în recesiune în timpul campaniei electorale.

6. Creșterea economică pe cap de locuitor în timpul mandatului (președintelui în exercițiu) este aceeași sau mai mare decât media creșterii economice din precedentele două mandate.

7. Administrația în exercițiu face schimbări majore în politica internă.

8. Nu sunt proteste sociale semnificative în timpul mandatului actualului președinte.

9. Administrația în exercițiu nu este marcată de vreun scandal major.

10. Actuala administrație nu face greșeli majore în politica militară și cea externă.

11. Administrația în exercițiu are un succes major în politica militară sau cea externă.

12. Candidatul are carismă sau este un erou național.

13. Contracandidatul său nu este carismatic sau un erou național.

Întrebările se bazează pe faptul că în primul rând este judecată performanța partidului care are deja președinte la Casa Albă.

Un răspuns cu „adevărat” favorizează întotdeauna alegerea candidatului partidului care deja l-a dat la Casa Albă pe președintele în exercițiu, cum a fost cazul democraților, în 2012, când a fost reales Barack Obama. 

Dacă cel puțin șase răspunsuri sunt cu „fals” înseamnă un trend care merge împotriva partidului președintelui și acesta va pierde. Dacă mai puțin de șase răspunsuri sunt cu „fals”, atunci partidul la putere mai obține un mandat de președinte.

Într-un interviu pentru „The Washington Post”, profesorul Lichtman spune că anul acesta a fost cel mai greu de prezis câștigătorul. Rezolvarea algoritmului său ar indica o victorie a lui Trump și predicția lui aceasta este. Cu toate acestea, recunoaște că pentru prima oară s-ar putea înșela.

Profesorul spune că Hillary Clinton nu are carismă, dar pe de altă parte, recunoaște că nu a mai văzut niciodată un candidat precum Donald Trump, iar candidatul republican ar putea răsturna acest model instituit de profesor, care s-a aplicat cu succes tuturor candidaților, din 1860 încoace.

„Nu am văzut niciodată un candidat care să-și fi petrecut viața îmbogățindu-se pe spezele altora. Este primul candidat din istoria noastră care minte în serie, mascând lucrurile. Chiar și când spune adevărul, cum ar fi Barack Obama s-a născut în America, adaugă două fraze - că Hillary Clinton a stârnit toată polemica și că el îi pune capăt, chiar dacă atunci când Barack Obama și-a arătat certificatul de naștere, el nu l-a crezut. Niciodată nu am mai avut un candidat care nu numai o dată, ci de două ori, într-un mod insidios, a incitat la violență împotriva unui contracandidat. N-am mai avut un candidat care să invite o putere străină ostilă să se amestece în alegerile americane. N-am mai avut vreun candidat care să amenințe că va începe un război aruncând în aer navele din Golful Persic, dacă se apropie prea mult de cele americane. N-am avut niciodată un candidat care să își ia drept model un dictator străin dușmănos și criminal. Date fiind toate aceste excepții, este posibil ca Donald Trump să zdruncine un model care a ținut peste 150 de ani în istoria noastră și să piardă aceste alegeri, chiar dacă circumstanțele istorice îi sunt favorabile”, a declarat profesorul Allan Lichtman în interviul pentru The Washington Post.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri