Consiliul școlar din Uvalde, unde 19 copii au fost împușcați în clasă, l-a concediat pe șeful poliției. „Lașul!”

Data publicării:
un barbat se reculege la Memorial în fața școlii din Uvald
Memorial în fața școlii din Uvalde, unde au fost împușcați 19 copii. Foto: Profimedia

Șeful poliției din Uvalde, acuzat pentru lipsa de acțiune a subordonaților săi la atacul de la școala din localitate, în urma căruia au murit 19 copii și doi adulți, a fost demis, anunță BBC. Membrii consiliului școlar local au votat în unanimitate pentru concedierea lui Pete Arredondo, care este suspendat din funcție din iunie. În schimb, avocații polițistului au susținut că acesta a procedat corect și că o intervenție în condițiile de la acel moment ar fi echivalat cu o sinucidere.

Concedierea șefului poliției vine la trei luni după carnagiul de la școala din Uvalde și cu două săptămâni înaionte de începerea școlii.

Mulți dintre părinții și rudele copiilor împușcați pe 24 mai și-au arătat furia față de modul în care a reacționat poliția la incidentul de la școală, iar presiunea publică pentru a trage la răspundere forțele de ordine a fost în creștere.

Pete Arredondo s-a confruntat cu cele mai dure critici pentru cele 77 de minute în care polițiștii au stat în așteptare, fără a-l confrunta pe atacator, și este primul primul polițist care este demis în acest caz.

În momentul în care consiliul școlar din localitate a depus moțiunea pentru a-l îndepărta imediat din post pe șeful poliției, sala a izbucnit în urale. La începutul ședinței, câțiva participanți din sală au strigat „Lașul!”, deși Pete Arredondo nu era de față.

Eleva Caitlin Gonzalez de la școala primară Robb din Uvalde, care a supraviețuit carnagiului, a spus că mesajul pentru ei pentru șeful poliției este următorul: „Predă insigna și retrage-te!”

Avocații lui Pete Arredondo: „A procedat corect”

Avocații lui Pete Arredondo au arătat într-o declarație scrisă că șeful poliției nu știa că sunt copii în sălile de clasă unde se afla atacatorul. Ei au spus despre acesta că este un „polițist curajos” și că demiterea lui este un „linșaj public neconstituțional”.

De asemenea, avocații au argumentat că Arredondo, care este șeful poliției din localitate din 2020, nu credea că el este șeful operațiunii de intervenție în momentul atacului.

Pete Arredondo „a procedat corect. Orice acuzație de lipsă de leadership este deplasată”, se mai arată în declarația avocaților.

Mai mult, ei susțin că membrii consiliului școlar din Uvalde au pus în pericol siguranța lui Pete Arredondo pentru că i-au interzis să poarte o armă la ședința consiliului, în cazul în care ar fi participat.

„Pretenția ca un polițist să forțeze ușa, despre care se presupunea că este încuiată, să o deschidă fără a avea un scut de protecție împotriva gloanțelor, fără instrumente de deschidere... este egală cu o sinucidere”, au mai spus avocații.

Dar ancheta în cazul împușcăturilor de la școală a arătat că ușa sălii de clasă nu era încuiată și nu au fost găsite dovezi că polițiștii ar fi încercat să o deschidă. 

Steven McCraw, șeful Departamentului de Siguranță Publică al statului Texas, a declarat în cadrul unei audieri în Senat că la fața locului se aflau destui polițiști pentru a-l opri pe atacator în trei minute după ce acesta intrase în clădirea școlii.

Catalogând intervenția poliției drept un „eșec abject”, Steven McCraw a mai spus că Pete Arredondo „a decis să pună viața polițiștilor înaintea vieților copiilor”.

Pe 24 mai, 19 elevi şi doi adulţi au fost ucişi de un adolescent de 18 ani care a deschis focul în şcoala primară Robb din Uvalde, statul Texas, unde învaţă copii între 7 şi 10 ani. Potrivit autorităţilor, suspectul, identificat ca Salvador Ramos, cetăţean american, a început prin a-şi împuşca bunica, aceasta supravieţuind, după care a fugit cu maşina până în apropierea şcolii unde a deschis focul şi a sfârşit prin a fi doborât de poliţie.

Poliția din Uvalde a devenit ținta criticilor după ce imaginile de pe camerele de supraveghere au arătat că polițiștii au stat pe holurile școlii mai bine de o oră fără să intervină, timp în care atacatorul împușca copii într-o sală de clasă.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri