Cum a urmărit Joe Biden din Situation Room operațiunea de eliminare a liderului ISIS al-Qurayshi. Coincidențe cu uciderea lui bin Laden

Data publicării:
joe biden cu masca si cravata in situation room
Joe Biden și vicepreședinta Kamala Harris au urmărit din Situation Room operașiunea în care a fost eliminat liderul ISIS din Siria. Foto: Profimedia

Președintele american Joe Biden a urmărit în timp real, din Situation Room, operațiunea comando în urma căreia Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi, șeful grupării Stat Islamic, și-a pierdut viața. În urmă cu 11 ani, se afla în aceeași încăpere, de unde privea, în calitate de vicepreședinte, alături de președintele de atunci, Barack Obama, operațiunea de eliminare a lui Osama bin Laden. CNN a reconstituit atmosfera din Situation Room în ziua raidului împotriva lui al-Qurayshi.

Așezat pe scaunul din capul mesei din Situation Room, Biden a privit încordat cum un elicopter american a întâmpinat probleme mecanice la sol. Apoi a fost un moment de ușurare în încăpere, când au fost văzuți copii cum ies din clădirea asediată și fug la adăpost.

Câteva momente mai târziu, o explozie a zguduit clădirea: a fost detonat dispozitivul sinucigaș care i-a ucis pe Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi, soția și copiii săi, împrăștiindu-le rămășițele și distrugând clădirea.

CNN a obținut detalii despre cum a urmărit președintele operațiunea de la oficiali ai administrației de la Casa Albă. Ei au descris acțiunea ca pe un succes și au insistat că singurele victime civile au fost cele cauzate de liderul terorist, care s-a detonat alături de familia sa.

Strângerea informațiilor

„Credem că (moartea lui al-Qurayshi - n.r.) va fi o lovitură pentru ISIS”, a declarat un oficial de la Casa Albă, adăugând că teroristul era „adânc implicat în coordonarea mai multor operațiuni”.

Al-Qurashyi controla mai multe ramuri ISIS din străinătate - inclusiv pe cea din Afganistan, responsabilă de moartea soldaților americani la aerportul din Kabul, anul trecut - și a jucat un rol important în genocidul împotriva minorității etnice Yazidi.

În decembrie anul trecut, oficiali de la Pentagon au adus în Situation Room o machetă a clădirii în care locuia al-Qurayshi și i-au prezentat lui Joe Biden planul de intervenție.

Ținta principală, al-Qurayshi, nu părăsea niciodată casa. Locuia la etajul trei împreună cu familia și ieșea foarte rar să se spele pe terasă. Familii care nu au legături cu ISIS locuiau la primul etaj, aparent fără să știe că un terorist locuiește deasupra lor.

Statele Unite au aflat în urmă cu câteva luni că liderul ISIS stătea acolo, de unde își conducea operațiunile teroriste printr-o rețea de curieri. 

Trupele care au executat misiunea au repetat de mai multe ori intervenia, inclusiv măsurile de protecție a civililor. Când au aterizat, și-au anunțat zgomotos prezența, cerându-le celor din clădire să o părăsească, iar celor aflați în zona din împrejurimi să stea deoparte.

Joe Biden a dat aprobarea finală pentru operațiune marți, în Biroul Oval.

Acțiunea teroristului, anticipată

Forțele speciale ale Statelor Unite au efectuat un raid de noapte în Siria. Ținta, un lider jihadist
Operațiunea de joi pare să fi fost cea mai mare de acest gen de când liderul ISIS, Abu Bakr al-Baghdadi, a murit la capătul unui raid al foțelor speciale SUA în 2019. Foto: Profimedia Images

A doua zi a fost o „tensiune imensă” în Situation Room, unde președintele, vicepreședinta Kamala Harris and și responsabili ai armatei și ai securității naționale au urmărit operațiunea în timp real.

Planificarea misiunii a fost foarte complexă, potrivit oficialilor consultați de CNN. Ei au luat în calcul și posibilitatea ca teroristul să se arunce în aer, cum a făcut predecesorul său, Abu Bakr al-Baghdadi, în timpul operațiunii declanșate împotriva lui, în 2019.

Și exact acest lucru s-a întâmplat. În Situation Room, Joe Biden a fost informat despre o „explozie puternică” în urma căreia al-Qurayshi și familia lui și-au pierdut viața.

„Acest lucru s-a întâmplat în primele faze ale operațiunii”, a explicat un oficial. Din acel punct, lucrurile s-au desfășurat „liniar”, iar toate victimele au fost rezultat al acțiunilor membrilor ISIS, a anunșat Casa Albă.

Explozia a avut loc înainte ca orice soldat american să pătrundă în clădire și a distrus etajul trei, împrăștiind rămășițele celor aflați înăuntru. 

Inginerii militari stabiliseră dinainte că o explozie nu va duce la prăbușirea clădirii.

„Mă îndoiesc că (al-Qurayshi - n.r.) știa asta când a plănuit explozia. Probabil intenția lui era să-i omoare pe toți aflați în clădire”, a spus oficialul.

Elicopter distrus în acțiune

Totuși, operațiunea nu era terminată. Un alt lider important ISIS era la etajul de sub al-Qurayshi, ajutându-l cu operațiunile zilnice de organizare.

Când trupele americane au intrat în clădire, s-a baricadat împreună cu soția lui în apartamentul de la etajul doi și a început să tragă în soldații americani. Locotenentul ISIS a fost ucis.

După eliminarea sa, mai mulți copii au ieșit de la etajul doi al clădirii și au fost conduși în siguranță.

Un elicopter american a avut „probleme mecanice” în timpul acțiunii și a fost „indisponibilizat la o oarecare distanță de locul acțiunii”, potrivit oficialului citat de CNN. Problemele respective nu au avut nimic a face cu „niciun fel de acțiune ostilă”, a mai precizat el.

„În cele din urmă, elicopterul a putut părăsi zona, a aterizat într-o altă locație, unde s-a luat decizia să fie distrus”, a spus oficialul.

Tensiunea din Situation Room s-a transformat în „ușurare” când au sosit primele rapoarte. O familie de la etajul întâi - un bărbat, o femeie și mai mulți copii, despre care oficialii americani cred că nu știau că vecinii lor sunt teroriști ISIS - au fost „scoși în siguranță” din clădire.

Când operațiunea s-a încheiat, președintele Biden a rostit doar câteva cuvinte. 

„Președintele era în mod evident mulțumit de rapoartele primite”, au spus mai mulți oficiali. Biden a avut „numai cuvinte de laudă” la adresa echipei de intervenție.

„Dumnezeu să ne binecuvânteze trupele”, a spus Joe Biden când a părăsit Situation Room, potrivit oficialilor menționați de CNN.

The Situation Room

President Obama Announces Death of Osama Bin Laden
Imaginea emblematică cu celula de criză de la Casa Albă, în timpul căreia se desfășura misiunea de ucidere a lui Osama bin Laden. Sursă foto: Getty Images

Scene similare cu cele descrise de oficialii de la Casa Albă au avut loc cu 11 ani în urmă, tot în Situation Room. 

Pe 2 mai 2011, Joe Biden, vicepreședintele SUA (stânga imaginii), împreună cu președintele de atunci Barack Obama și alți oficiali urmăreau din aceeași încăpere operațiunea de eliminare a liderului al-Qaeda, Osama bin Laden. În spate, în picioare, al patrulea de la stânga la dreapta, se află actualul secretar de stat Antony Blinken.

Operațiunea împotriva lui bin Laden a fost autorizată după o planificare minuțioasă și după ce au fost strânse suficiente informații. Liderul terorist trăia ascuns în Pakistan, într-o casă cu maki multe etaje din Abbotabad, pe care nu o părăsea niciodată. El era înconjurat mereu de membri ai familiei.

Ca o coincidență, trupele americane au pierdut un elicopter în timpul operațiunii, la fel cum s-a întâmplat în cazul lui Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi.

Osama bin Laden a fost ucis de trupele de comando Navy Seal Team 6, iar trupul său a fost ridicat și dus în Afganistan, pentru a fi identificat genetic. După ce procedurile au fost îndeplinite, iar moartea sa confirmată oficial, trupul neînsuflețit al teroristului a fost înmormântat în Marea Arabiei, într-un loc nespecificat, respectând tradiția islamică.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
A murit un nume uriaș al României. Lasă în urmă multă tristețe, însă numele lui Rodion Gheorghiță va dăinui...
Digi FM
Rețeta specială de sarmale a Nadiei Comăneci. Ce bucate tradiționale face fosta gimnastă de Paște: „Am...
Pro FM
Dua Lipa și iubitul ei, Callum Turner, fotografiați pe străzile din New York. Cei doi nu-și pot ține mâinile...
Film Now
Adevărul despre viața lui Johnny Depp, la aproape doi ani de la procesul cu Amber Heard: „Nu există...
Adevarul
Locul fascinant de la malul Dunării care atrage ca un magnet turiștii: „Atâția bujori înfloriți nu am văzut...
Newsweek
De unde vine expresia „pe vremea lui Pazvante Chioru"? Ce înseamnă? Legătura cu haiducul Iancu Jianu
Digi FM
Mihai Mărgineanu, șocat de ce a văzut în Vama Veche, în mini-vacanța de 1 Mai: „Voi știți ce mai fac copiii...
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea...
Film Now
Fiica cea mare a lui Bruce Willis, noi dezvăluiri despre starea de sănătate a actorului: „Ce mi se pare...