Facebook interzice Boogaloo, o mişcare violentă de extremă dreapta

Data publicării:
(FILES) In this file photo taken on April 30, 2020, armed protesters provide security as demonstrators take part in an "American Patriot Rally," organized by Michigan United for Liberty on the steps of the Michigan State Capitol in Lansing, demanding the reopening of businesses. A far-right movement whose followers have appeared heavily armed at recent US protests has suddenly become one of the biggest worries of law enforcement, after one killed two California police officers.,Image: 532773727, License: Rights-managed, Restrictions: TO GO WITH AFP STORY by W.G. DUNLOP, "Debate on reopening US plays out online and in the streets", Model Release: no
Foto: Profimedia

Facebook a anunţat marţi că a interzis pe platforma sa grupări de extremă dreapta americană din mişcarea Boogaloo, care „caută în mod activ să comită violenţe”.

Aflată sub presiune pentru a elimina de pe platforma sa conţinuturile şi mişcările rasiste, Facebook a inclus marţi mişcarea Boogaloo în categoria „persoanelor şi organizaţiilor periculoase”.

Adepţi ai acestei mişcări eterogene, puternic înarmaţi, au perturbat recentele manifestaţii antirasiste din SUA şi îngrijorează autorităţile de când unul dintre ei a ucis doi poliţişti în California la începutul lunii.

„În consecinţă, acestei reţele violente îi este interzisă orice prezenţă pe platforma noastră şi retragem toate conţinuturile care o susţin, îi fac apologia sau o reprezintă”, a indicat Facebook, potrivit Agerpres.

„Ea promovează activ violenţa împotriva civililor, a forţelor de ordine, guvernului şi instituţiilor”, adaugă comunicatul.

Facebook a retras 220 de conturi de Facebook, 95 conturi de Instagram, 28 de pagini şi 106 grupuri „care constituie în prezent reţeaua Boogaloo”, precum şi alte 400 de grupuri şi peste 100 de pagini care găzduiesc conţinuturi similare.

Mai multe manifestaţii antirasiste, organizate ca reacţie la moartea afro-americanului George Floyd, au fost marcate de arestarea unor militanţi ai mişcări, aflaţi în posesia unor cocktailuri molotov.

Ce este mișcarea Boogaloo

Termenul „Boogaloo”, care desemnează un curent muzical afro-cubanez, este utilizat de mai mulţi ani pe reţele sociale cu referire la un nou război civil.

Mişcarea, care nu este nici foarte organizată, nici foarte unită, cuprinde activişti anti-guvern şi pro-arme de foc, neonazişti şi adepţi ai supremaţiei albilor.

Membrii mişcării comunică prin reţele sociale. Într-un studiu publicat în aprilie, Tech Transparency Project a numărat 125 de grupuri pe Facebook dedicate ideologiei Boogaloo, cu zeci de mii de abonaţi care discută despre arme, explozivi şi tactici de a ataca autorităţile.

Un membru al mişcării a fost arestat la 11 aprilie în Texas după ce postase pe reţelele sociale o înregistrare în care îşi anunţa intenţia de a ataca şi ucide un poliţist.

Facebook afirmă că a reperat primele elemente ale acestei mişcări încă din 2012, dar că nu a monitorizat-o îndeaproape decât din 2019.

„Ne aşteptăm ca persoane din această reţea să încerce să revină pe platforma noastră, adoptând o nouă terminologie”, adaugă Facebook în comunicat, angajându-se să supravegheze aceste potenţiale tentative.

(Editor: George Costiță)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul din România considerat o salvare în cazul emisiilor de carbon. Sunt doar câteva sute de exemplare...
Digi FM
Reacția lui Florin Negruțiu după tentativa de asasinat a premierului Slovaciei: „Robert Fico este un soi de...
Pro FM
Anna Lesko, criticată după ce s-a pozat într-o rochie cu un decolteu amplu și o crăpătură adâncă: „Mereu...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
Pensie cu 1.400 lei mai mare la recalcuare, deși s-a pensionat la doar 59 ani. Câte puncte bonus are
Digi FM
Cum reacționează Simona Țăranu la avansurile fotbaliștilor. „Nu e mit e realitate”
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Vezi cele mai frumoase glampinguri din Europa. 12 destinatii pentru o experienta inedita