Obama l-a avertizat pe Trump să nu-l angajeze pe Flynn

Data actualizării: Data publicării:
trump obama
Foto: Gulliver/GettyImages

Fostul președinte Barack Obama l-a sfătuit pe actualul lider de la Casa Albă, Donald Trump, să nu îl angajeze pe Michael Flynn. Acesta a fost numit consilier prezidențial pentru securitate națională în echipa Trump, dar a fost nevoit să demisioneze câteva săptămâni mai târziu, din cauza unui scandal referitor la presupusele sale legături cu Rusia. Fostul procuror general al SUA Sally Yates a declarat luni, în Congres, că a avertizat Casa Albă în luna ianuarie că noul consilier pentru securitate naţională, Michael Flynn, „poate fi şantajat” de ruşi, pentru că şi-a minţit şefii în legătură cu discuţiile şi contactele avute cu ambasadorul Moscovei la Washington.

trump obama
Foto: Gulliver/GettyImages

Fost director al serviciului de informații militare al SUA, Michael Flynn a fost unul dintre puținii responsabili militari americani care l-au susținut pe Donald Trump în timpul campaniei sale electorale, notează Agerpres. Numit de Barack Obama în 2012 la conducerea Defense Intelligence Agency (DIA), el a fost constrâns de președintele democrat să demisioneze aproape doi ani mai târziu, pe fondul unor probleme interne și al conflictelor repetate cu administrația de la Washington.

În cursul primei întâlniri cu Donald Trump în Biroul Oval, la câteva zile după alegeri, Barack Obama l-a avertizat pe succesorul său republican în legătură cu "comportamentul lui Flynn în calitate de șef al DIA", a afirmat un fost responsabil al administrației Obama citat de AFP sub acoperirea anonimatului.

Dezbaterea asupra implicării Rusiei în alegerile prezidențiale din Statele Unite a revenit în centrul atenției, luni, odată cu audierea în Senat a doi foști oficiali ai administrației Obama: Sally Yates, fosta numărul doi din cadrul Departamentului Justiției, și James Clapper, fost director al serviciilor de informații.

Donald Trump, afectat de acest scandal chiar de la instalarea sa la Casa Albă, s-a grăbit luni să anunțe într-o serie de mesaje pe Twitter că "generalul Flynn a obținut acreditările de securitate în timpul administrației Obama".

Flynn „poate fi șantajat de ruși”

Fostul procuror general al SUA Sally Yates a declarat luni, în Congres, că a avertizat Casa Albă în luna ianuarie că noul consilier pentru securitate naţională, Michael Flynn, „poate fi şantajat” de ruşi, pentru că şi-a minţit şefii în legătură cu discuţiile şi contactele avute deu Ambasadorul Moscovei la Washington, relatează Associated Press, citată de News.ro.

În audierea din Comisia pentru informaţii a Senatului, care anchetează presupusa interferenţă rusă în alegeri, Yates a descris discuţiile cu Don McGahn, consilier la Casa Albă, în care a insistat că Flynn a minţit administraţia în legătură cu natura discuţiilor telefonice cu ambasadorul rus.

„Am simţit că este crucial să transmitem aceste informaţii Casei Albe, parţial pentru că vicepreşedintele făcea, fără să ştie, declaraţii false în fața publicului şi deoarece credeam că general Flynn a fost compromis în privinţa ruşilor”, a explicat Yates.

Ea a precizat că a transmis Casei Albe că este de părere că ruşii au déjà informaţii despre discuţiile telefonice.

Declaraţia lui Yates, oficial care a făcut parte din administraţia Obama, dar a fost păstrată iniţial în administrația Trump înainte de a fi demisă, a reprezentat primul său comentariu public în legătură cu temerile exprimate de ea înainte de concedierea lui Flynn, în februarie.

Fostul director al comunităţii de informaţii, James Clapper, audiat de asemenea, a declarat că susţine afirmaţiile făcute anterior, potrivit cărora nu a văzut dovezi ale unei colaborări între Rusia şi echipa lui Trump pentru influenţarea alegerilor.

El a admis că un articol apărut în presa londoneză, potrivit căruia oficiali din serviciile britanice de informaţii au aflat la sfârşitul lui 2015 despre interacţiuni suspecte între consilieri ai lui Trump şi agenţi ruşi şi au transmis informaţiile SUA, este adevărat.

Declaraţia sa a venit cu câteva ore după ce s-a aflat că preşedintele Barack Obama l-a avertizat personal pe Donald Trump să nu îl angajeze pe Flynn, la scurt timp după alegerile din luna noiembrie.

Donald Trump l-a apărat adeseori pe Flynn, încurajându-l inclusiv să obţină imunitate de la procurori şi acuzând că investigaţia senatorilor reprezintă o vănătoare de vrăjitoare, orchestrată de către reprezentanţii Partidului Democrat. De asemenea, preşedintele a insinuat, cu doar câteva ore înainte de audiere, că Yates a scurs informaţii către presa americană cu privire la Flynn.

Senatorii a întrebat-o pe Yates, care a negat că ar fi sursa scurgerilor de informaţii.

Moscova a dezminţit în repetate rânduri orice implicare în alegerile prezidenţiale americane, în vreme ce Donald Trump a negat implicarea Rusiei şi a acuzat administraţia Obama pentru presupusa interceptare a convorbirilor telefonice din Trump Tower, ulterior explicând că în spatele atacurilor cibernetice s-ar putea afla inclusiv China.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri