OMS i-a cerut lui Trump să extindă programul Obamacare

Data actualizării: Data publicării:
trump obama
Foto: Gulliver/GettyImages

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) i-a cerut, vineri, preşedintelui ales al Statelor Unite, Donald Trump, să extindă Obamacare, pentru ca toţi cetăţenii americani să beneficieze de asigurare medicală, informează Reuters, citată de News.ro.

trump obama
Foto: Guliver/GettyImages

Magnatul american va fi învestit pe 20 ianuarie în funcţia de preşedinte al Statelor Unite. În campania electorală, Donald Trump a promis în repetate rânduri că va abroga Obamacare - principala realizare a preşedintelui în exerciţiu Barack Obama în domeniul reformei din sistemul naţional de sănătate american, prin care milioane de americani au beneficiat de asigurare medicală. Legea în cauză a fost însă ţinta unor critici virulente din partea Partidului Republican.

Agnes Soucat, directorul departamentului de Guvernare şi finanţare a sistemului de sănătate din cadrul OMS, a sous că există mai multe metode pentru a asigura asigurări medicale unui număr mai mare de persoane şi a spus că acest lucru ţine de „alegeri politice”.

„Noi, cei de la OMS, încurajăm noua administraţie americană să se asigure că acest contract social va fi extins şi că toţi cetăţenii din Statele Unite vor avea acces la îngrijiri şi asigurări medicale”, a declarat Agnes Soucat, într-o conferinţă organizată la Geneva.

Statele Unite ale Americii reprezintă singura ţară din grupul celor 35 de state din Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) care nu asigură cetăţenilor săi o asigurare medicală universală, un element-cheie din cadrul unui proiect al ONU denumit Obiectivul pentru Dezvoltare Sustenabilă pentru 2030.

Legea „Patient Protection and Affordable Care Act”, cunoscută sub numele de „Obamacare”, a oferit unui număr de 25 de milioane de americani care nu aveau asigurări medicale să beneficieze de îngrijiri medicale. Reprezentanţii Partidului Republican au spus însă că această lege a generat o intervenţie ilegală a guvernului în domeniul asigurărilor medicale personale şi al industriei medicale private.

Donald Trump l-a ales la sfârşitul lunii noiembrie pe republicanul Tom Price, membru în Camera Reprezentanţilor, un medic chirurg din Georgia şi critic vehement al Obamacare, în funcţia de Secretar al Sănătăţii.

Tom Price susţine de multă vreme un plan ce vizează reducerile de impozit, extinderea economiilor din domeniul asigurărilor medicale şi demararea unui proces la nivel naţional care să înlocuiască Obamacare.

Republicanii sunt însă divizaţi în privinţa vitezei cu care abrogarea Obamacare va trebui să fie implementată, iar unii dintre ei consideră că o amânare le-ar da posibilitatea să elaboreze o lege înlocuitoare, care nu va lăsa milioane de americani fără nicio alternativă la actualele asigurări medicale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri