Pe cine reprezintă Ivanka Trump: pe tatăl ei, pe americani sau interesele ei de afaceri?

Data publicării:
Republican Presidential Candidate Donald Trump Visits His Scottish Golf Course
Foto: Gulliver/GettyImages

Ivanka Trump, fiica președintelui american, recunoaște că încă nu s-a obișnuit cu noul ei rol de la Casa Albă. La summitul femeilor-lider de luna trecută, când s-a întâlnit și cu cancelarul Angela Merkel, nu a putut da un răspuns clar la întrebarea pe cine reprezintă: pe tatăl ei, pe americani sau interesele ei de afaceri, scrie The Independent.

Republican Presidential Candidate Donald Trump Visits His Scottish Golf Course
Foto: Gulliver/GettyImages

Întrebată de moderatoarea grupului de discuție pe cine reprezintă – pe președintele Donald Trump, poporul american sau propriile interese de afaceri, Ivanka Trump a răspuns: „Cu siguranță nu pe cele din urmă”.

Ivanka Trump a spus că încă nu este „familiarizată” foarte bine cu ceea ce presupune actualul ei rol în administrația tatălui, dar a ținut să precizeze că nu-și mai reprezintă afacerea, în ciuda faptului că este încă proprietara brandului de modă pe care l-a creat.

Acum, Ivanka Trump este consilier al tatălui ei la Casa Albă, o funcție pentru care nu este plătită. Are biroul la câțiva metri de Biroul Oval și presa americană a remarcat deja relația extrem de strânsă dintre președinte și fiica lui. New York Times sugerează că președintele Trump susține o agendă care este, de fapt, a Ivankăi Trump. În orice caz, ea este printre puținele femei care fac parte din echipa apropiată a președintelui, formată aproape exclusiv din bărbați. Și tatăl și fiica se sfătuiesc tot timpul, de dimineața până seara, spun cei care le sunt prin preajmă.

Chiar dacă Ivanka nu are niciun fel de experiență guvernamentală sau politică, ea are de gând să revizuiască unele ordine executive înainte de a fi promulgate, potrivit unor oficiali de la Casa Albă, citați de The New York Times.

Atunci când este interesată de o anumită problemă,  îi cheamă pe responsabilii care pot s-o lămurească. Recent, i-a pus întrebări ambasadoarei SUA la ONU, Nikki R. Haley, despre ajutorul umanitar din Siria. De asemenea, a stabilit o întâlnire săptămânală cu Steven Mnuchin, secretarul Trezoreriei (echivalentul unui ministru de finanțe - n.r.).

În interviuri acordate recent, Ivanka Trump a spus că vrea să fie o forță a moderației într-o administrație adusă la putere de un sentiment naționalist. Unele surse spun că ea a fost cea care a „îndulcit tonul” în privința unor subiecte în care inițial tatăl ei era radical – climă, expulzări, educație, refugiați. „Sunt încă în stadiul în care învăț cum merge totul, dar știu destul pentru ca de-acum să fiu o voce mai activă în Casa Albă”, a declarat Ivanka Trump.

Fiica președintelui, în vârstă de 35 de ani, a fost fotomodel și a devenit apoi antreprenor și dezvoltator imobiliar.

Ea vrea să se concentreze acum pe inechitățile de gen care persistă în SUA și străinătate și vrea să creeze un program de facilități la nivel federal care să facă mai ușoară îngrijirea copilului. În aceleași timp, vrea să lanseze un fond la nivel global pentru femeile care se implică în afaceri. Marți, ea și-a lansat o carte cu sfaturi pentru o astfel de carieră. Feminismul ei, spun observatorii, vrea să contracareze imaginea tatălui ei din campanie, după celebra înregistrare în care se lăuda că a putut profita de femei de câte ori a vrut, grație puterii sale. Ivanka Trump vrea să sublinieze potențialul femeilor în economie, iar unele declarații ale sale parcă sunt ale lui Hillary Clinton, notează NYT. Vrea să ajungă o femeie influentă, cum este Ginni Rometty, directorul executiv de la IBM, sau Mary T. Barra, CEO la General Motors, și studiază politicile referitoare la îngrijirea copiilor. Cu toate acestea, a refuzat să răspundă întrebărilor despre motivațiile pe care le are atunci când susține teme feministe.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri