Serviciile de informații: Rusia încearcă să discrediteze votul prin corespondență la alegerile prezidențiale din SUA

Data publicării:
formular de inregistrare la votul prin corespondenta din sua
Formular de înregistrare la votul prin corespondență din SUA. Foto: Getty Images

Rusia încearcă din nou să se amestece în alegerile prezidențiale americane de la 3 noiembrie și urmărește cu precădere să discrediteze votul prin corespondenţă. Este suspiciunea pe care o au analiștii din Departamentul pentru Securitate Internă (DHS), potrivit unei note interne apărute joi în presa din Statele Unite.

„Foarte probabil, Rusia va amplifica în continuare criticile la adresa votului prin corespondenţă, cu scopul de a submina încrederea populaţiei în procesul electoral”, au scris în nota lor specialiştii în informaţii din cadrul DHS.

Ei sunt de părere că eforturile ruse în acest sens au început cel puţin din martie 2020, prin intermediul presei şi al reţelelor sociale, şi s-au accelerat odată cu răspândirea pandemiei de COVID-19 în Statele Unite, din cauza căreia mulţi americani ar prefera ca în acest an să voteze prin corespondenţă la alegerile prezidenţiale. 

Pe de altă parte, preşedintele american, Donald Trump, avertizează şi el de mai multe săptămâni, fără dovezi concrete, în legătură cu riscul de fraudă în cazul recurgerii masive la votul prin corespondenţă. „Votul prin corespondență crește substanțial riscul de infracțiune și fraudare a votului”, scria pe Twitter, la 12 aprilie, președintele american.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

John Cohen, fost subsecretar de stat în cadrul DHS, spune că aceste mesaje paralele care vin dinspre Trump și actori „maligni” din Rusia sunt „profund tulburătoare”.

Congresmanul democrat Adam Schiff, şeful Comisiei pentru serviciile de informaţii din Camera Reprezentanţilor, afirmă într-un comunicat că Rusia se face „ecoul afirmaţiilor false şi înşelătoare” ale preşedintelui republican, relatează AFP, citată de Agerpres.

Mai mulţi senatori democraţi au cerut joi Departamentului Trezoreriei să sancţioneze „imediat” orice individ sau organizaţie rusă care s-ar amesteca în alegerile americane. Serviciile americane de informaţii dispun, potrivit acestora, de informaţii care arată că Rusia încearcă să aducă daune de imagine campaniei democratului Joe Biden şi să o favorizeze pe cea a lui Donald Trump, cum a făcut şi în 2016.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri