SUA | Mișcare surprinzătoare. Trump a relaxat legislația privind imigrația

Data publicării:
trump

Președintele american Donald Trump a semnat luni un nou ordin executiv privind imigrația, varianta revizuită a celui emis în ianuarie dar blocat ulterior de justiție: de această dată Irakul este scos din lista țărilor musulmane ai căror cetățeni nu au dreptul să intre în SUA și se menționează explicit faptul că sunt exceptați deținătorii "cărților verzi", dar este menținută suspendarea primirii refugiaților, transmite AFP.

trump

Potrivit Departamentului Securității Interne, acest nou ordin executiv va intra în vigoare pe 16 martie. Din acel moment, timp de 90 de zile, cetățenii a șase state musulmane considerate bastioane ale terorismului (Iran, Libia, Somalia, Sudan, Siria și Yemen) nu vor mai avea dreptul să intre în SUA, cu excepția deținătorilor așa-numitelor "cărți verzi", adică rezidenții permanenți cu statut legal în SUA, și a celor care au primit deja viză.

În noul ordin executiv rămâne valabilă și suspendarea timp de 120 de zile a programului de primire a refugiaților proveniți mai ales din Orientul Mijlociu, program pe care l-a inițiat fostul președinte Barack Obama. Precedentul ordin prevedea suspendarea pe termen nedeterminat a primirii refugiaților sirieni, dar noul ordin nu mai conține această distincție.

Demersul lui Trump corespunde promisiunilor sale din campania electorală, când s-a angajat să aplice o politică de "verificări extreme" la granițe pentru a împiedica infiltrarea jihadiștilor în SUA.

Primul ordin, semnat de Trump la o săptămână după preluarea președinției, a provocat un val de critici, noul lider de la Casa Albă fiind acuzat de discriminare față de musulmani, aplicarea ordinului fiind suspendată de justiție pe 3 februarie.

Interdicția privind intrarea irakienilor în SUA a fost eliminată din noul ordin după ce guvernul de la Bagdad a dat asigurări că va efectua verificările necesare, iar exceptarea titularilor „cărților verzi a fost menționată ca urmare a confuziei provocate de ordinul anterior, în urma căruia numeroase companii aeriene au refuzat îmbarcarea cetățenilor proveniți din respectivele state.

Sursa: Agerpres

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri