Trump i-a anunțat pe palestinieni că vrea să mute ambasada la Ierusalim

Data actualizării: Data publicării:
trump
Foto: Guliver/GettyImages

Preşedintele Donald Trump l-a informat pe omologul său palestinian Mahmoud Abbas cu privire la „intenţia sa de a transfera Ambasada Statelor Unite” în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, a anunţat preşedinţia palestiniană marţi, în urma unei convorbiri telefonice între cei doi lideri, relatează AFP, citată de News.ro.

trump
Foto: Guliver/GettyImages

În cursul acestei discuţii, Abbas l-a avertizat pe Trump asupra „consecinţelor periculoase ale unei asemenea decizii asupra procesului de pace, securităţii şi stabilităţii în regiune şi în lume”, a adăugat preşedinţia palestiniană într-un comunicat.

Comunicatul preşedinţiei palestiniene nu spune clar dacă Trump l-a informat pe Abbas cu privire la dorinţa sa de a angaja imediat mutarea ambasadei sau dacă este vorba despre o nouă declaraţie de intenţie pe termen lung.

Abbas a „reafirmat poziţia noastră fermă potrivit căreia nu poate să existe un stat palestinian fără Ierusalimul de Est drept capitală, conform rezoluţiilor şi legii internaţionale şi iniţiativei de pace arabe”, arată preşedinţia în comunicat.

De asemenea, preşedintele Trump l-a informat, tot marţi, și pe regele Abdallah al II-lea al Iordaniei despre intenţia sa de a transfera de la Tel Aviv Ambasada Statelor Unite în Israel.

Palatul a precizat într-un comunicat că Trump l-a sunat pe suveranul iordanian, a cărui ţară este gardianul locurilor sfinte musulmane la Ierusalim, şi l-a informat cu privire la „internţia (sa) de a merge înainte în proiectul său de a transfera amabsada americană”.

În cursul conversaţiei, regele l-a avertizat pe preşedinte cu privire la „consecinţele dezastruoase ale unui asemenea demers în afara unei reglementări globale care să permită înfiinţarea unui stat palestinian independent cu Ierusalimul de Est drept capitală”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri