Trump i-ar fi dat lui Merkel o „factură” de 300 de miliarde de dolari

Data actualizării: Data publicării:
Donald Trump Holds Joint Press Conference With German Chancellor Angela Merkel
WASHINGTON, DC - MARCH 17: U.S. President Donald Trump (R) holds a joint press conference with German Chancellor Angela Merkel in the East Room of the White House on March 17, 2017 in Washington, DC. The two leaders discussed strengthening NATO, fighting the Islamic State group, the ongoing conflict in Ukraine and held a roundtable discussion with German business leaders during their first face-to-face meeting. (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)

Președintele Donald Trump i-ar fi înmânat cancelarului german Angela Merkel o „factură” de peste 300 de miliarde de dolari, reprezentând „datoria” Germaniei față de NATO, relatează The Sunday Times, care citează surse germane. Cum s-a ajuns la această sumă? Ei bine, The Sunday Times scrie că echipa lui Trump a luat anul 2002 ca punct de pornire și a adunat diferența de până la ținta de 2% din PIB, sumă pe care fiecare țară NATO ar trebui să o investească în apărare, plus dobânda. Casa Albă a negat informația. 

Donald Trump Holds Joint Press Conference With German Chancellor Angela Merkel
Foto: Gulliver/Getty Images

Liderul de la Casa Albă i-a dat această „factură” cancelarului german săptămâna trecută, în timpul discuțiilor private purtate la Washington. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe Michael Short a negat că acest lucru s-ar fi întâmplat. El a declarat pentru CNBC că informația este falsă. 

Un ministru german, citat de ziarul american, a spus că gestul lui Donald Trump a fost „strigător la cer”. 

„Când faci un astfel de gest urmărești să intimidezi partea cealaltă, dar cancelarul a rămas calm și nu a răspuns la astfel de provocări”, a spus ministrul care a preferat să rămână anonim. 

Oficialii americani le-au spus germanilor că au ales anul 2002 ca punct de pornire deoarece atunci predecesorul lui Merkel, Gerhard Schroder, s-a angajat să investească mai mult pentru apărare.

Niciuna dintre părți nu a dezvăluit suma exactă, dar potrivit unor cifre studiate de The Sunday Times suma, cu tot cu dobândă, depășește 300 de miliarde de dolari. Mai mult, potrivit unor surse diplomatice Trump a cerut echipei sale să facă calcule similare și pentru alte țări membre NATO care nu au atins ținta de 2% din PIB. 

Angela Merkel ar fi „ignorat provocarea” lansată de Donald Trump, dar s-a angajat să crească bugetul pentru apărare treptat și a cerut ca și cheltuielile pentru dezvoltarea internațională să fie luate în calcul. 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri