Trump propune o amplă reformă fiscală pentru companii și gospodării

Data publicării:
trump
Foto: Gulliver/GettyImages

Preşedintele american Donald Trump a propus miercuri reduceri importante de taxe, într-o reformă despre care administraţia sa spune că va alimenta creşterea economică şi va genera locuri de muncă şi prosperitate pentru clasa de mijloc a SUA, relatează agențiile de presă. Planul său ambiţios a alarmat, însă congresmenii, care se tem că deficitul fiscal va scăpa de sub control.

trump
Foto: Gulliver/GettyImages

Reforma a fost prezentată drept „una dintre cele mai importante” din istoria Statelor Unite, reducând în special cota de impozitare de la 35% la 15% pentru gospodării, scrie AFP, citată de Agerpres.

Se reduc, de asemenea, de la șapte la trei pragurile de impozitare pentru familii, iar companiile vor putea să își repatrieze lichiditățile deținute în străinătate plătind o singură dată impozit pentru această operațiune.

Această reformă, cea mai ambițioasă din 1986, potrivit inițiatorilor săi, va introduce, de asemenea, o bază de impozitare „teritorială” pentru firmele americane, au precizat într-o conferință de presă la Casa Albă secretarul Trezoreriei, Steve Mnuchin, și consilierul prezidențial pentru probleme economice, Gary Cohn.

Planul prevede şi reducerea taxelor pe avere pe care trebuie să le plătească cei bogaţi. Însă oficiali din administraţie au dat asigurări că modificările aduse Codului Fiscal vor garanta că planul va ajuta în primul rând clasa de mijloc, nu pe cei bogaţi.

 Casa Albă nu a precizat deocamdată cu cât vor scădea încasările bugetare federale în urma reducerilor, dar susţine că creşterea economică generată de reformă va reduce sau chiar elimina riscul unui deficit excesiv, relatează News.ro.

Riscul unei creşteri a deficitului bugetar ar putea submina susţinerea planului în rândul congresmenilor din Partidul Republican al lui Trump.

Secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin, a explicat într-un interviu va reduce numărul cotelor de impozite pe venitul personal de la şapte la trei: 10%, 25% şi 35%. De asemenea, va dubla deducerea standard pentru cuplurile căsătorite, de la 12.000 la 24.000 de dolari. În plus, va păstra deducerile pentru donaţii şi pentru dobânzile plătite la credite ipotecare.

Administraţia intenţionează să ofere scutiri de taxe pentru familiile cu copii, dar detaliile nu au fost incluse încă în proiect.

Pe de altă parte, propunerea reduce deducerile de taxe folosite de americanii bogaţi. Printre acestea, vor fi eliminate deducerile pentru taxele locale sau la nivel de stat plătite. Această modificare i-ar putea nemulţumi pe congresmenii din state precum California sau New York, unde taxele sunt mari.

Administraţia a insistat că planul se concentrează pe simplificarea Codului Fiscal şi pe ajutarea americanilor din clasa de mijloc. Venitul mediu pe familie în SUA este puţin peste 50.000 de dolari pe an. 

Propunerea trebuie supusă Congresului pentru aprobare și riscă să suporte modificări ținând cont de diviziunile dintre republicani, partidul lui Donald Trump, și opoziția democrată, dar și din rândul republicanilor, având în vedere posibilele consecințe asupra deficitului bugetar.

Steve Mnuchin a repetat miercuri că această reformă „se va finanța singură” ținând cont de efectele sale benefice asupra creșterii care, în schimb, va majora încasările fiscale.

Impozitul aplicat companiilor care vor decide să își repatrieze miliarde de dolari deținute în prezent în străinătate nu a fost încă stabilit și face obiectul discuțiilor cu Congresul, a precizat Steve Mnuchin.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri