Un cuplu de neonaziști a pus la cale atacuri teroriste care ar fi „distrus complet” un oraș din America

Data publicării:
Cuplu de neonaziști care plănuiau atacuri teroriste în America
Membrii grupului de neonaziști condus de Russell (dreapta) aveau de gând să atace chiar și centrale nucleare din SUA. Colaj foto: US Attorney's Office, Maryland / Twitter, @StopAntisemites

Două persoane acuzate că au complotat să distrugă infrastructura energetică a Statelor Unite – un lider neonazist și o femeie cu care avea o relație persoanlă – ar fi plănuit să atace substații electrice din jurul localității Baltimore și să „distrugă întregul oraș”, informează CNN.

Departamentul de Justiție al Statelor Unite i-a acuzat pe Brandon Clint Russell și Sarah Beth Clendaniel că au conspirat să distrugă instalații electrice, susținând că cei doi au fost motivați să pună la cale atacuri teroriste de convingerile lor rasiste extremiste.

Cei doi ar fi încercat să provoace distrugeri cât mai mari rețelei de energie, potrivit lui Tom Sobocinski, care conduce sediul FBI din Baltimore. „Acuzații nu doar că vorbeau, dar chiar făceau pași pentru a-și duce la capăt amenințările și pentru a-și atinge obiectivele extremiste”.

Într-o înregistrare audio obținută de o sursă a FBI, Clendaniel spunea că țintirea instalațiilor electrice va „distruge complet tot orașul”. Femeia a trimis informațiile-sursă despre instalațiile pe care urmau să le atace, iar bărbatul a distribuit un videoclip de pe YouTube despre un atac împotriva unei substații care a avut loc recent în Carolina de Nord.

FBI a obținut un document scris de Clendaniel despre care autoritățile spun că este un fel de manifest. În acest text, femeia face referiri la Hitler și la mai mulți autori ai unor atentate teroriste, precum Ted Kaczynski și Anders Breivik.

Membrii grupului condus de Russell vor să provoace „colapsul apocaliptic” al societății

Potrivit documentelor prezentate în instanță, Russell ar avea convingeri neonaziste și a fondat propriul său Grup Național-Socialist local – Divizia Atomwaffen.

Membrii grupului Atomwaffen sunt de părere că „societatea modernă, post-industrială nu poate fi salvată”, scrie BBC. „În schimb aceștia cred că [lumea] trebuie să fie împinsă înspre un colaps apocaliptic.”

vedere din portul orașului Baltimore
Orașul Baltimore din statul Maryland pe care grupul de neonaziști plănuia să îl distrugă. Foto: Profimedia Images

Înainte să plănuiască să atace rețeaua electrică din Maryland, autoritățile spun că Russell se pregătise împreună cu colegii săi de cameră din Florida să atace și instalațiile electrice din acest stat.

Detaliile complotului au fost dezvăluite în timpul unei investigații din 2017 cu privire la uciderea a doi dintre colegii lui Russell de către cel de-al treilea. Oficialii poliției au spus că Russell și Clendaniel aveau o relație persoanlă și pe rețelele sociale.

Clendaniel voia „să realizeze ceva important” înainte să moară 

În timpul convorbirilor online dintre Russell și sursa FBI, acesta a spus că „să pui găuri în transformatoare este cea mai măreață chestie pe care cineva o poate face”, în timp ce Clendaniel i-a dezvăluit aceleiași surse că vrea „să realizeze ceva important”, înainte să moară de o boală terminală, în timp ce îi cerea ajutorul pentru a obține arme de foc.

Clendaniel și Russell au corespondat încă din 2018 de pe vremea când amândoi se aflau după gratii în închisori diferite, potrivit documentelor prezentate de partea acuzării.

Russell fusese condamnat la 60 de luni de închisoare în ianuarie 2018 după ce a pledat vinovat pentru deținerea unui dispozitiv neînregistrat și pentru depozitarea necorespunzătoare de materiale explozive.

Interstate 75, Florida, SUA
Instalațiile electrice de-a lungul Interstate 75 (în poză) se numără printre țintele atacurilor teroriste pe care neonaziștii le plănuiau. Foto: Profimedia Images

Grupul de neonaziști complotau să atace centrale nucleare din SUA

În acel caz, colegul de cameră al lui Russell le-a spus autorităților că acesta era liderul unui grup neonazist din care făceau parte și ceilalți doi colegi și că împreună complotau să atace infrastructura Statelor Unite, inclusiv centrale nucleare și linii de înaltă tensiune de-a lungul unei părți a Interstate 75 cunoscută ca Aleea Aligatorilor.

Colegul care a oferit aceste informații a fost interogat de autorități după ce îi omorâse pe ceilalți doi colegi pentru că, potrivit lui, aceștia îl hărțuiau pentru că se convertise la Islam și renunțase la convingerile neonaziste.

Clendaniel a fost arestată în 2006 pentru mai multe infracțiuni, inclusiv un jaf armat în care femeia a intrat într-un magazin înarmată cu un cuțit mare de măcelar, pentru care a fost condamnată la cinci ani de închisoare.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri