Un jurnalist a fost arestat în SUA pentru că a insistat cu o întrebare pentru un oficial guvernamental

Data actualizării: Data publicării:
CATUSE 2 20
Close up of metal handcuffs

Un jurnalist din West Virginia a fost arestat şi închis după ce l-a urmat pe secretarul american pentru Sănătăte, Tom Price, pe un hol în clădirea Capitoliului din statul american, punându-i întrebări despre politica serviciilor medicale, a anunţat reporterul citat de Reuters.

CATUSE 2 20
Jurnalistul Dan Heyman a fost oprit de membri ai serviciilor de securitate, care i-au pus cătuşse, după ce i-a pus în mod repetate aceeaşi întrebare lui Price, care vizita Congresul din Charleston împreună cu Kellyanne Conway, consilier la Casa Albă.

Incidentul a avut loc marţi.

Heyman afirmă că l-a întrebat în repetate rânduri pe Price dacă abuzul domestic poate fi considerat o condiţie preexistentă în baza legii asigurărilor medicale adoptată săptămâna trecută de Camera Reprezentanţilor, dar oficialul nu a răspuns.

„Nu ştiu sigur de ce, dar, la un moment dat, cred că au decis că sunt prea insistent punând această întrebare şi încercând să îmi fac treaba, aşa că m-au arestat”, a povestit Heyman, care lucrează pentru Public News Service, o organizaţie non-profit de ştiri.

O plângere penală a fost depusă împotriva lui Heyman în comitatul Kanawha din West Virginia. Potrivit documentuului, reporterul „a strigat întrebările” către Price şi Conway şi a „forţat agresiv (trecerea de – n.r.) agenţii Secret Service, până în punctul în care agenţii au fost nevoiţi să îl îndepărteze de câteva ori”.

„Nu este vorba despre cineva care pur şi simplu încerca să pună întrebări”, a explicat purtătorul de cuvânt al Departamentului pentru Afaceri Militare şi Siguranţă Publică din West Virginia, Lawrence Messina. „A încercat să împingă fizic pentru a trece de agenţi”, a adăugat el.

Biroul lui Price şi Casa Albă nu au comentat acuzaţiile.

Heyman spune că a fost reţinut de serviciile de securitate şi arestat ulterior pentru perturbarea procesului guvernamental. El a fost eliberat din închisoare în schimbul unei cauţiuni de 5.000 de dolari.

Reporterul a dat asigurări că purta legitimaţia de presă şi avea logo-ul Public News Service pe tricou în momentul incidentul. El spune că nu a fost avertizat de poliţie sau gardieni că încalcă legea.

Avocaţii pentru libertăţi civile şi drepturile jurnaliştilor au denunţat arestarea, spunând că Heyman a fost pedepsit pentru că exercita o profesie apărată prin Constituţie.

„Arestarea lui Heyman este o tentativă flagrantă de a speria presa independentă, liberă”, a afirmat Uniunea Americană pentru Libertăţi Civile din West Virginia, într-un comunicat. Organizaţia cere renunţarea la acuzaţii.

Price a fost numit de preşedintele republican Donald Trump, care a intrat de multe ori în conflict cu presa.

Sursa: News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri