VIDEO. Reacția lui Trump la moartea judecătoarei Ginsburg: „A murit? Nu știam... A dus o viaţă excepţională”

Data publicării:
Donald Trump, presedintele SUA, se afla in Biroul Oval
Foto: GettyImages

Preşedintele republican american Donald Trump a salutat „viaţa excepţională” a judecătoarei Ruth Bader Ginsburg de la Curtea Supremă, după ce a aflat la sfârşitul unei deplasări electorale în Minnesota de decesul său, vineri, la vârsta de 87 de ani. Candidatul democrat Joe Biden a spus că succesorul trebuie desemnat de viitorul lider de la Casa Albă, ales la scrutinul de la 3 noiembrie.

„A murit? Nu știam... A dus o viaţă excepţională. Ce altceva poți să mai spui? A fost o femeie extraordinară, fie că ești de acord sau nu. Chiar sunt întristat să aflu despre decesul ei”, a reacţionat Trump.

Preşedintele republican era pe scenă pe punctul de a susţine un discurs în oraşul Bemidji din Minnesota în momentul în care Curtea Supremă anunţa decesul judecătoarei.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Donald Trump nu a fost informat de decesul magistratului decât la finalul mitingului său de campanie, cu câteva minute înainte de a se îmbarca în avionul prezidenţial.

Puţin mai târziu, el i-a adus un omagiu printr-un comunicat mai solemn, fără a preciza dacă intenţionează să numească rapid un succesor.

„Astăzi, Naţiunea plânge după un colos al Dreptului”, a scris el. Salutând un „spirit strălucitor” şi o „luptătoare”, el a spus că deciziile judecătoarei, în special în privinţa drepturilor femeilor, „i-au entuziasmat pe toţi americanii”, transmite Agerpres.

Această judecătoare progresistă „a dovedit că putem fi în dezacord fără a fi dezagreabili”, a adăugat preşedintele, pe care Ruth Bader Ginsburg l-a calificat drept „impostor” în timpul campaniei prezidenţiale din 2016, după care şi-a exprimat regretul pentru afirmaţie.

Drapelul american a fost coborât în bernă la Casa Albă în onoarea judecătoarei, a anunţat la rândul său purtătoarea de cuvânt a administraţiei, Kayleigh McEnany, salutând o „pioneră pentru femei”.

Drapelele au fost de asemenea coborâte în bernă şi în Congresul american, a anunţat preşedinta Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi.

Joe Biden spune că succesorul judecătoarei Ginsburg trebuie desemnat de viitorul preşedinte

Joe Biden, candidatul democrat la alegeri, a transmis printr-o declaraţie de presă că viitorul judecător de la Curtea Supremă care îi va succeda lui Ruth Bader Ginsburg va trebui desemnat de preşedintele ales la scrutinul de la 3 noiembrie.

„Alegătorii trebuie să aleagă un preşedinte, iar preşedintele trebuie să propună Senatului un judecător”, a precizat el.

Într-o postare pe Twitter, Biden i-a adus la rândul său un omagiu judecătoarei, spunând că a fost un „erou american”, „un uriaş al doctrinei juridice” şi „o voce neobosită în urmărirea celui mai înalt ideal american - justiţie egală în faţa legii”.

Anunţul morţii lui Ruth Bader Ginsburg deschide calea unei intense lupte politice, deoarece democraţii se tem ca preşedintele Donald Trump să nu încerce să o înlocuiască printr-un alt judecător, cu siguranţă conservator, înainte de alegerile prezidenţiale.

Editor : G.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Ce înseamnă asta şi cum ne afectează
Digi FM
Jennifer Lopez și Ben Affleck, apariție surprinzătoare după zvonurile de divorț. De ce locuiesc separat?
Pro FM
Anghel Damian, adevărul despre începutul relației cu Theo Rose, după despărțirea de Lia Bugnar: „Am fost...
Film Now
Fiica Siennei Miller, prima apariție pe covorul roșu. Puștoaica de 11 ani seamănă leit cu mama sa celebră
Adevarul
Scrisoarea emoționantă a unor copii care suferă de boli incurabile, către un medic
Newsweek
Nouă fază dură a războiului din Ucraina. Rusia atacată cu arme din Vest de soldați antrenați de NATO
Digi FM
Ce avere are Tavi Colen. Artistul deține pe dealul Mitropoliei o casă și un teren de 1000 mp
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Kevin Costner, apariție rară alături de cinci dintre cei șapte copii ai săi, la Cannes. Actorul, în lacrimi...
UTV
(FOTO) Jennifer Lopez si Ben Affleck, prima aparitie impreuna dupa zvonurile divortului. Vezi cum au fost...