Washingtonul, „profund îngrijorat” de „condiţiile de detenţie” ale lui Aleksei Navalnîi

Data publicării:
opozantul rus aleksei navalnii
Washingtonul, „profund îngrijorat” de „condiţiile de detenţie” ale lui Aleksei Navalnîi. Foto: Profimedia

Statele Unite au afirmat luni că sunt „profund îngrijorate” de „condiţiile de detenţie” ale opozantului rus Aleksei Navalnîi, reapărut într-o colonie penitenciară în regiunea arctică din nordul Rusiei, după ce a dispărut timp de aproape trei săptămâni, scrie AFP.

„Salutăm informaţiile potrivit cărora Navalnîi a fost localizat”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat. „Cu toate acestea, rămânem profund îngrijoraţi de soarta lui Navalnîi şi de condiţiile sale nedrepte de detenţie”, a indicat el într-un comunicat.

Carismatic activist anticorupţie şi inamicul numărul unu al preşedintelui Vladimir Putin, Aleksei Navalnîi ispăşeşte o pedeapsă de 19 ani de închisoare pentru „extremism”.

Washingtonul a cerut din nou „eliberarea imediată” a bărbatului în vârstă de 47 de ani, îndemnând Moscova să pună capăt „represiunii crescânde a vocilor independente în Rusia” şi „ţintirii vătămătoare” a lui Navalnîi.

Activistul a dispărut la începutul lui decembrie din colonia penitenciară din regiunea Vladimir, la 250 de kilometri est de Moscova, unde fusese închis până atunci, ceea ce însemna transferul lui probabil într-un alt stabiliment.

Purtătoarea sa de cuvânt a afirmat luni că „l-a găsit” în „colonia penitenciară numărul 3 din localitatea Kharp”, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Kharp, cu aproximativ 5.000 de locuitori, este situat în Iamalo-Neneţia, o regiune îndepărtată din nordul Rusiei. Se află dincolo de Cercul Arctic şi acolo sunt mai multe colonii penitenciare.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri