Suedia a descoperit încă o spărtură la Nord Stream

Data actualizării: Data publicării:
View taken from a Danish F-16 interceptor of the Nord Stream 2 gas leak just south of Dueodde, Denmark
Potrivit organizaţiilor de protecţiei a mediului, Nord Stream 1 şi 2 conţineau circa 350.000 de tone de gaz natural - metan înainte de scurgeri. Foto: Profimedia Images

Paza de coastă suedeză a descoperit o a patra scurgere de gaz din conducta Nord Stream avariată la începutul acestei săptămâni, a anunțat un purtător de cuvânt al acesteia, conform unui ziar local citat de Reuters.

„Două dintre aceste patru scurgeri sunt în zona economică exclusivă a Suediei”, a declarat Jenny Larsson, purtătoarea de cuvânt a pazei de coastă suedeze, miercuri. Celelalte două breșe sunt în zona daneză.

Deși niciuna dintre conducte nu erau în uz în timpul exploziilor suspectate, ele erau pline cu gaz care, acum, se eliberează în mare.

A patra spărtură a fost detectată la Nord Stream 2, în apropiere de o spărtură mai mare la conducta Nord Stream 1 apropiată, a anunțat paza de coastă suedeză.

Uniunea Europeană suspectează că un sabotaj ar fi provocat scurgerile la conductele subacvatice rusești și a promis un răspuns „robust” dacă este vorba de orice perturbare intenționată a infrastructurii sale energetice.

Seismologii au raportat explozii subacvatice înainte de apariția scurgerilor de gaze

Operatorii gazoductului Nord Stream 2 au avertizat că presiunea în conductă a scăzut, luni după-amiază. Drept urmare, autoritățile daneze au sfătuit navele să evite zona din jurul insulei Bornholm.

Marți, operatorul Nord Stream 1 a anunțat că conductele subacvatice au suferit daune fără precedent într-o singură zi. Gazoductul Nord Stream 1, compus din două conducte paralele, nu a mai furnizat gaz în Europa din luna august, când a fost închis de Rusia.

Autoritățile de la Moscova au spus că efectuează lucrări de mentenanță, însă Europa susține că Rusia încearcă să folosească livrările de gaze ca pe o armă. Nord Steam 1 se întinde pe o distanță de 1200 de kilometri pe sub Marea Baltică, de pe coasta Rusiei în nord-estul Germaniei.

Proiectul gazoductului Nord Stream 2 a fost oprit când Rusia a invadat Ucraina. Dmitri Pestok, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, s-a declarat „foarte îngrijorat” de scurgeri, adăugând că nu poate fi exclus un atac intenționat.

Seismologii au raportat explozii subacvatice înainte de apariția scurgerilor de gaze. Autoritățile daneze au publicat imagini cu bulele ridicate la suprafața apei în urma scurgerilor din conducte, cel mai mare cerc de bule având diametrul de un kilometru.

„Nu există nicio îndoială că a fost vorba de explozii”, a decalrat Bjorn Lund de la Centru Național de Seismologie din Suedia.

Operatorii gazoductelor au spus că nu pot estima când va fi reparată infrastructura sistemului de transport de gaze.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri