Sute de polițiști îl caută pe Robert Card, autorul celui mai grav atac armat din SUA din acest an. Bărbatul a ucis 18 oameni

Data publicării:
Robert Card, surprins de o cameră de supraveghere în timpul atacului armat din Maine.
Robert Card, surprins de o cameră de supraveghere în timpul atacului armat din Maine. Foto: Profimedia Images

Sute de poliţişti participă la o operațiune de amploare pentru găsirea atacatorului care a deschis focul într-un bar şi într-o sală de bowling din oraşul Lewiston, omorând 18 oameni și rănind alți 13. Este cel mai sângeros atac comis în SUA în acest an, relatează CNN şi BBC.

Suspectul a fost identificat drept Robert Card, în vârstă de 40 de ani, despre care autoritățile au spus că „se presupune că este înarmat, cu siguranță periculos”.

„Avem efectiv sute de agenţi de poliţie care lucrează în tot statul Maine pentru a ancheta acest caz în vederea localizării lui Card, care este persoană de interes”, a spus comisarul pentru siguranţa publică din Maine, Mike Sauschuck.

Șapte persoane au fost ucise la centrul de bowling Just-In-Time și încă opt au fost uciși în barul Schemengee Bar and Grill. Potrivit colonelului de poliție statală din Maine, William Ross, mai multe persoane au fost transferate la spitalele din apropiere, iar 3 dintre acestea au murit, ceea ce a ridicat numărul total de victime la 18.

Aproximativ opt victime au fost identificate până acum, a spus el, adăugând că încă mai trebuie identificate încă 10.

„În prezent, există un mandat de arestare pentru opt capete de acuzare pentru Card. Deocamdată sunt opt capete de acuzare, deoarece 10 persoane nu au fost încă identificate. Numărul probabil va ajunge la un total de 18, după identificarea tuturor victimelor”, a spus el.

Paza de Coastă se alătură căutărilor

Paza de Coastă s-a alăturat căutării lui Robert Card. O ambarcațiune și o aeronavă participă la operațiunile poliției și ale FBI în comitatele în care este căutat suspectul.

„Dacă echipajele noastre de la Paza de Coastă descoperă vreo activitate suspectă sau ceva de interes, vom anunța poliția statală din Maine și ceilalți parteneri care conduc operațiunile”, a spus un purtător de cuvânt.

De asemenea, Autoritatea de Frontieră din Canada, cu care se învecinează statul Mâine, a emis o alertă pentru o persoană „înarmată și periculoasă”, cerându-le polițiștilor de frontieră să fie în alertă în cazul în care Card ar încerca să treacă granița.

Autoritatea colaborează cu forțele de ordine din Canada și SUA, inclusiv Serviciul Vamal și Protecția Frontierei din SUA, pentru „a proteja frontierele Canadei împotriva oricărei amenințări sau tentative de intrare ilegală”.

Biden cere din nou restricții pentru armele de foc

Preşedintele american Joe Biden a cerut joi ca steagurile să fie coborâte în bernă pe clădirile federale din SUA.

Această decizie a fost luată „în semn de respect faţă de victimele actelor de violenţă fărp sens comise” la Lewiston.

„Astăzi, în urma unei alte tragedii, îndemn parlamentarii republicani din Congres să-și îndeplinească datoria de a proteja poporul american. Colaborați cu noi pentru a adopta un proiect de lege care să interzică armele de asalt și încărcătoarele de mare capacitate, care să implementeze verificări universale ale antecedentelor, care să solicite depozitarea în siguranță a armelor și care să pună capăt imunității pentru producătorii de arme”, a spus Biden.

Între timp, apar noi informații despre Robert Card, suspectul în cazul acestui atac. Potrivit purtătorului de cuvânt al armatei, Bryce Dubee, Card este Sergent Clasa I în rezervă și a fost specialist în aprovizionarea cu petrol a armatei. El s-a înrolat în 2002 și nu a fost trimis pe câmpul de luptă luptă.
Totuși a primit mai multe decorații pentru activitatea sa în armată, potrivit Portland Press Herald.

De asemenea, Card este instructor specializat în arme de foc. Potrivit presei din SUA, el declarase recent că are probleme mintale, inclusiv că aude voci, şi ameninţase că va ataca o bază a Gărzii Naţionale.

Centrul de Analiză a Informaţiilor din Maine afirmă că bărbatul a fost şi internat vara trecută într-o unitate de psihiatrie timp de două săptămâni.

Lewiston, transformat în oraș-fantomă

Orașul Lewiston, unde a avut loc masacrul, este în lockdown. Cei mai mulți oameni par să țină cont de recomandările autorităților, care le-au cerut să rămână în case, cu ușile încuiate.

Acum, Lewiston seamănă cu un oraș fantomă - ușile și ferestrele caselor, magazinelor și companiilor sunt întunecate pe o rază de mai mulți kilometri în jurul locurilor unde s-au produs crimele.

În afară de oamenii care își plimbă câinii, singurii aflați pe străzi sunt reporteri sau polițiști.

„Nu am văzut niciodată așa ceva”, a spus Peter Fertesky, care locuiește de multă vreme în Lewiston. „Chiar și în timpul pandemiei Covid, oamenii erau pe stradă”, a adăugat el.

„E înfricoșător. Dar nu m-aș muta de aici dacă m-ai plăti”, mai spune Lewiston.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri