Svetlana Tihanovskaia, lidera opoziţiei din Belarus, a fost condamnată în lipsă la 15 ani de închisoare

Data publicării:
Svetlana Tihanovskaia în timpul unei întâlniri la Londra cu premierul britanic Boris Johnson
Lidera opoziției bieloruse, Svetlana Tihanovskaia. Foto: Profimedia Images

Un tribunal din Belarus a condamnat-o luni, în lipsă, pe lidera opoziţiei aflată în exil Svetlana Tihanovskaia la 15 ani de închisoare, anunţă agenţia oficială bielorusă Belta.

Un alt opozant, Pavel Latuşko, aflat şi el în exil, a fost condamnat la 18 ani de închisoare în acelaşi proces, pe care Tihanovskaia îl consideră o „farsă”, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.

Cei doi opozanţi au fost acuzaţi în special de „conspiraţie pentru preluarea neconstituţională a puterii”.

În tipul unei audieri care a avut loc la sfârșitul lunii trecute la un tribunal din Minsk, procuratura a cerut 19 ani de închisoare. O pedeapsă similară a fost solicitată și împotriva lui Pavel Latuşko, fost ministru al culturii şi fost director al teatrului academic de stat din Belarus.

Pentru alţi trei aliaţi din exil ai Svetlanei Tihanovskaia - Maria Moroz, Olga Kovalkova şi Serghei Dilevski - judecaţi în acelaşi dosar, procuratura a cerut 12 ani de închisoare, potrivit aceleiaşi surse.

Svetlana Tihanovskaia, care a candidat la alegerile prezidenţiale din 2020 în Belarus în locul soţului său Serghei Tihanovski, încarcerat, a adunat mulţimi în întreaga ţară în timpul campaniei electorale, stârnind speranţa unei schimbări.

Forţată să plece în exil, femeia care se prezenta cândva ca o simplă gospodină este acum imaginea forţelor democratice din Belarus şi inamicul unui regim ale cărui abuzuri brutale le denunţă neobosit.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri