Szjjiarto spune că președinția ungară a UE va fi cea mai favorabilă extinderii, dar nu și pentru Ucraina

Data publicării:
peter szijjarto
Peter Szijjarto, ministrul de externe al Ungariei Foto: Profimedia Images

Președinția ungară a UE va fi „cea mai pro-extindere preşedinţie a Uniunii Europene din toate timpurile”, a declarat, marţi, la Bruxelles, ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto, care a adăugat că negocierile de aderare se vor concentra pe „prestaţia reală” a ţărilor candidate mai degrabă decât pe „înclinarea în faţa presiunii politice”, relatează MTI, citată de Agerpres.

Ungaria va asigura, începând cu 1 iulie, preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene, funcţie deţinută prin rotaţie de toate statele membre.

„Nu vom permite ca procesul de aderare al anumitor ţări să fie legat în mod artificial de al altora. Nu vom permite ca procesul de aderare al vreunei ţări cu rezultate mai bune să fie luat ostatic de al celor ce rămân în urmă”, a declarat Szijjarto într-o conferinţă de presă desfăşurată după reuniunea Consiliului de asociere UE-Georgia.

El a atacat Ucraina spunând că că faptul că o ţară candidată se află în război nu va constitui un merit în timpul negocierilor de aderare şi a avertizat că UE nu trebuie să „importe niciun fel de conflict militar”. În opinia sa, extinderea ar trebui să fie despre creşterea posibilităţii de stabilitate şi progres paşnic dincolo de teritoriul actual al UE şi nu despre a aduce ameninţarea unui război în interiorul blocului european.

Peter Szijjarto a afirmat că preşedinţia ungară a Consiliului UE va dori să ajute pe Serbia să deschidă noi capitole de negociere, pe Muntenegru să închidă mai multe capitole şi pe Bosnia, Georgia şi Republica Moldova să înceapă negocierile de aderare.

„UE are nevoie de noi state membre care pot aduce impulsul şi prospeţimea atât de necesare, precum ţările din Balcanii de Vest, Georgia sau Moldova”, a declarat Szijjarto.

Şeful diplomaţiei ungare a criticat ceea ce a numit „ipocrizia” şi „dublele standarde” aplicate de anumite state membre şi de liderii lor, care afirmă public că susţin extinderea, dar, „în realitate, pun obstacole în calea procesului de aderare”.

Reprezentantul guvernului Viktor Orban a mai spus că UE ar trebui să-şi accelereze procesul de integrare pentru a împiedica răspândirea influenţei altor state, „printre care Rusia”. Marile puteri vor încerca în mod natural să câştige influenţă în ţări care nu sunt integrate în blocuri regionale, a continuat el.

Referitor la procesul de aderare a Ucrainei la UE, Szijjarto a ţinut să precizeze că următoarea etapă, stabilirea unui cadru de negociere, presupune decizii cu unanimitate. Astfel, spune ministrul ungar, „Ungaria își poate apăra interesele față de drepturile maghiarilor din Transcarpatia”.

„Ucraina va putea spune că drepturile minorităţii maghiare sunt respectate dacă ea revine la starea lucrurilor din 2015”, a concluzionat el.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri