Taiwanul avertizează că baloanele lansate de China ameninţă siguranţa aviaţiei internaţionale

Data actualizării: Data publicării:
balon alb pe cer
Taiwanul a raportat mai multe cazuri de baloane chineze zburând în regiune. Foto: Profimedia

Ministerul Apărării din Taiwan a acuzat sâmbătă China că ameninţă siguranţa aviaţiei şi că duce un război psihologic asupra populaţiei insulei cu o serie recentă de baloane observate în apropierea sau deasupra insulei, cu câteva zile înaintea unor alegeri cheie în Taiwan, relatează Reuters.

Posibilitatea ca Beijingul să folosească baloane pentru spionaj a devenit o problemă globală în februarie anul trecut, când Statele Unite au doborât ceea ce au acuzat ca fiind un balon de supraveghere chinez. China a ripostat atunci spunând că balonul era unul civil, care s-a rătăcit accidental, amintește Agerpres.

Taiwanul este în alertă maximă în privinţa unor activităţi militare şi politice din partea Chinei înaintea alegerilor prezidenţiale şi parlamentare din 13 ianuarie. Taipeiul susţine că Beijingul exercită presiuni militare şi economice în încercarea de a interveni în alegeri.

China consideră insula drept propriul său teritoriu, pretenţie pe care guvernul din Taiwan o respinge, aminteşte Reuters.

De luna trecută, Ministerul Apărării din Taiwan a raportat mai multe cazuri de baloane chineze zburând deasupra strâmtorii Taiwan. Săptămâna aceasta, unele baloane au zburat deasupra insulei Taiwan, în apropierea unor baze aeriene importante.

Într-o declaraţie sâmbătă, ministerul taiwanez a declarat că baloanele reprezintă o „ameninţare gravă” pentru siguranţa aviaţiei internaţionale, având în vedere rutele de zbor.

Condamnăm, de asemenea, nerespectarea de către comuniştii chinezi a siguranţei aviaţiei şi a nesocotirii de către ei a siguranţei pasagerilor din strâmtoarea Taiwan şi a zborurilor internaţionale”, se arată în comunicat.

Conform propriei analize, ministerul consideră că aceste baloane fac parte din tacticile Chinei de „zonă gri” împotriva Taiwanului, „în încercarea de a folosi războiul cognitiv pentru a afecta moralul poporului nostru”.

Solicitările de comentarii adresate Ministerul Apărării din China, Oficiului pentru Afaceri din Taiwan şi administraţiei aviaţiei civile nu au primit răspuns sâmbătă, în afara orelor de lucru. Ministerul Apărării din China a refuzat săptămâna trecută să comenteze chestiunea baloanele în cadrul unei conferinţe de presă lunare.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri