Talibanii l-au eliberat pe activistul austriac de extremă dreapta care era reţinut în Afganistan

Data publicării:
Herbert Fritz
Talibanii l-au eliberat duminică pe Herbert Fritz. Foto: Profimedia

Talibanii l-au eliberat duminică pe Herbert Fritz, un austriac în vârstă de 84 de ani şi naţionalist de extremă dreapta care a fost arestat în Afganistan în luna mai a anului trecut, relatează Reuters. Guvernul austriac a anunţat într-un comunicat că Fritz a sosit la Doha în cursul zilei, după ce medierea guvernului din Qatar a contribuit la eliberarea sa.

După ce a fost arestat anul trecut, ziarul austriac Der Standard a notat că Fritz a mers în Afganistan şi a relatat pozitiv despre viaţa de acolo. Acest lucru a ajutat la alimentarea argumentelor anti-imigraţie conform cărora Afganistanul era o ţară sigură în care refugiaţii se puteau întoarce, potrivit ziarului.

Talibanii l-au arestat sub suspiciunea de spionaj, potrivit Der Standard, citat de News.ro.

Ministerul austriac de Externe a precizat că a depus eforturi pentru a asigura eliberarea lui Fritz încă din luna mai şi a mulţumit Qatarului şi reprezentanţei Uniunii Europene din Kabul pentru că au sprijinit eforturile sale de a obţine întoarcerea sa în Austria.

Fritz a fost membru fondator al Partidului Naţional Democrat (NDP) din ţară, un grup de extremă dreapta interzis în 1988, potrivit Der Standard şi altor media.

Partidul Libertăţii de extremă dreapta din Austria, care a fost lider în sondajele de opinie înainte de alegerile parlamentare care vor avea loc la sfârşitul acestui an, a făcut presiuni pentru eliberarea lui Fritz. Partidul a declarat că acesta făcea cercetări pentru o carte în Afganistan.

Ministerul de Externe din Qatar şi-a exprimat recunoştinţa faţă de administraţia talibană din Afganistan pentru cooperarea în vederea eliberării austriacului, fără a-l numi.

Centrul de documentare al Rezistenţei austriece, care monitorizează activitatea extremei drepte, l-a descris pe Fritz ca fiind un participant activ în cercurile politice de extremă dreapta.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri