Tensiunile chino-filipineze sunt la cote tot mai mari. Paza de Coastă Chineză șicanează din nou navele de aprovizionare ale Filipinelor

Data publicării:
Navă a pazeide coastă chineze inscripționată pe carenă
Foto: Profimedia Images

Mai multe vase ale Chinei blochează vase de aprovizionare ale Filipinelor la un avanpost din Marea Chinei de Sud, relatează BBC, care a confirmat la fața locului că vasele Pazei de Coastă Chineze șicanează vasele filipineze.

Incidentul a avut loc în timp ce două vase ale pazei de coastă filipineze, la bordul uneia dintre ele aflându-se jurnaliști BBC, și două mici vase comerciale se îndreptau spre atolul Ayungin.

Ele au fost interceptate de un vas al Pazei de Coastă Chineze de cinci ori mai mare decât vasele comerciale filipineze. Înfruntarea dintre vasele filipineze și chineze a durat vreme de mai multe ore.

Tensiunile dintre Filipine și regimul de la Beijing rămân la cote ridicate după ce Paza de Coastă Filipineză a îndepărtat barierele plutitoare puse de China în aceste ape disputate între cele două țări și în care China încearcă să-și demonstreze hegemonia de mai multe luni.

Filipinele își reaprovizionează avanpostul din atolul Ayungin, în insulele Spratly, în fiecare lună pentru a-și pune în aplicare drepturile economice în aceste ape care sunt bogate și în pește, dar și în resurse minerale.

Regimul de la Beijing pretinde că întreaga Mare a Chinei de Sud îi aparține, inclusiv insulele Spratly, revendicate, de asemenea, și de Filipine.

Incidentul face parte dintr-o serie de escaladări ale tensiunilor chino-filipineze

Incidentul a avut loc miercuri, în a doua zi a unei misiuni de trei zile spre atolul Ayungin. Călătoria s-a desfășurat în condiții dificile din cauza sezonului musonic și a unui taifun care este aproape de a lovi zona.

La puțin timp după răsărit, vasele filipineze s-au întâlnit cu cele chineze, aparținând Pazei de Coastă Chineze. Echipajul vaselor chineze a trimis imediat un mesaj radio filipinezilor, cerându-le să plece din zonă.

După ce vasele filipineze au refuzat, cele chineze s-au aliniat într-o formă pătrată pentru a le bloca accesul. Cele două mici vase comerciale filipineze au reușit să iasă din blocadă grație dimensiunii lor mici, o strategia folosită cu succes în ultimele luni.

Cele două vase al Pazei de Coastă, însă, nu au putut să treacă și s-au apropiat periculos de cele chineze, la un moment dat fiind atât de aproape încât membrii echipajelor vaselor s-au fotografiat unii pe alții. Un avion militar al armatei filipineze a survolat, de asemenea, zona.

Vasele filipineze s-au retras la apus, după ce au confirmat că vasele comerciale și-au încheiat misiunea și se întorc în port. Toate cele patru vase s-au întors în port, joi dimineață.

Pe lângă faptul că circulă periculos de aproape de vasele filipineze, China a fost acuzată inclusiv că a folosit tunuri de apă împotriva filipinezilor și că folosește lasere pentru a-i determina pe filipinezi să plece din zonă.

În 2016, un tribunal internațional de arbitraj de la Haga a hotărât că pretențiile vaste ale Chinei nu au nicio bază juridică, judecând o plângere a guvernului Filipinelor. Totuși, regimul de la Beijing refuză să recunoască acest verdict.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri