Teroriştii Hamas aveau instrucțiuni despre cum să producă arme chimice cu cianură, susţine preşedintele israelian (Sky News)

Data actualizării: Data publicării:
Isaac Herzog
Teroriştii Hamas aveau instrucțiuni despre cum să producă arme chimice cu cianură, susţine preşedintele israelian Isaac Herzog. FOTO: Profimedia Images

Teroriștii care au pătruns în satele israeliene ar fi plănuit să folosească cianură împotriva civililor, a spus președintele israelian. Asupra unuia dintre teroriştii uciși au fost găsite dispozitive USB cu instrucţiuni detaliate despre cum să realizeze arme chimice. Unul dintre aceste materiale era un ghid Al-Qaeda din 2003.

Președintele israelian Isaac Herzog a dat aceste detalii într-un interviu pentru televiziunea britanică Sky News. 

El a prezentat și copii tipărite ale documentelor digitale, în care erau inclusiv diagrame care arătau cum pot fi realizate dispozitive de împrăștiere a cianurii.

Sky News precizează că nu poate verifica independent afirmațiile.

În același interviu, Isaac Herzog a spus că Israelul nu are de ales decât să elimine Hamas.

Întrebat dacă înțelege de ce mulți israelieni sunt supărați și simt că au fost dezamăgiți de guvern și forțele de securitate, Herzog a declarat: "Absolut. O aud toată ziua. O aud toată ziua de la familii și o aud de la refugiați, cei care au fost nevoiți să plece și sunt acum în hoteluri și în alte locuri din țară și adăposturi, doar cu câteva lucruri, câteva haine. Oamenii sunt foarte, foarte frustrați și în mod clar foarte supărați și în mod justificat."

El a respins acuzațiile potrivit cărora bombardarea Fâșiei Gaza lovește în mod disproporționat civilii și și a susținut că Israelul nu are de ales decât să elimine Hamas: "Nu este adevărat. Avem obiective realiste. Spunem că vrem să ștergem infrastructura militară a Hamas. Am spus-o clar. Suntem precauți. Plâng pentru viețile palestinienilor, dar în primul rând plâng pentru viețile cetățenilor mei".

Peste 4.500 de oameni au fost uciși în 16 zile de atacuri aeriene israeliene, potrivit cifrelor Ministerului Sănătății controlat de Hamas.

Națiunile Unite și alte organizații umanitare care acționează în Gaza au spus că acolo este o urgență umanitară, dar Herzog a susținut că "cea mai mare parte a Gazei" "este funcțională". "Problema este că o parte din infrastructură, o parte din ajutor este deturnată de Hamas. Este foarte ușor să dai vina pe Israel".

Întrebat cu privire la ceea ce se va întâmpla cu Gaza dacă Israelul își atinge obiectivele și elimină Hamas, Herzog a spus că aceasta este decizia lui Benjamin Netanyahu: "Oamenii își pun întrebări profunde. Este posibil? Pot să fac pace cu un vecin care vrea să taie capetele copiilor mei? Este fezabil?"

"Nu pot intra în această [o soluție cu două state] chiar acum, când națiunea mea sângerează, este în durere și în agonie. Mă gândesc mereu ce fel de viziune putem crea. Cred în includerea Israelului în regiune. Ca parte a procesului, trebuie să găsim o modalitate de a avea o viață mai departe cu palestinienii, dar nu atunci când ei sărbătoresc faptul că mii de israelieni sunt uciși în cel mai îngrozitor atac terorist din vremurile moderne.", a subliniat președintele israelian.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri