Tesla recheamă în service peste două milioane de mașini, din cauza problemelor la sistemul Autopilot

Data publicării:
mașini Tesla
Foto cu caracter ilustrativ: GettyImages

Tesla recheamă puţin peste două milioane de vehicule din Statele Unite, echipate cu sistemul său avansat de asistenţă pentru şofer Autopilot, pentru a instala noi măsuri de protecţie, după ce un organism de reglementare a siguranţei a declarat că sistemul ridică probleme de siguranţă, transmite Reuters.

Administraţia Naţională pentru Siguranţa Traficului pe Autostrăzi (NHTSA) investighează de mai bine de doi ani producătorul de automobile electrice condus de miliardarul Elon Musk pentru a stabili dacă vehiculele Tesla asigură în mod adecvat că şoferii sunt atenţi atunci când folosesc Autopilot, scrie News.ro. 

Cea mai mare rechemare efectuată vreodată de Tesla pare să acopere aproape toate vehiculele sale aflate în circulaţie pe drumurile din SUA.

Tesla a spus într-un dosar de rechemare că controalele sistemului software al Autopilot „s-ar putea să nu fie suficiente pentru a preveni utilizarea abuzivă a şoferului” şi ar putea creşte riscul unui accident.

Administratorul interimar al NHTSA, Ann Carlson, a declarat pentru Reuters, în august, că este „foarte important ca sistemele de monitorizare a şoferilor să ia în considerare faptul că oamenii au încredere excesivă în tehnologie”.

Sistemul Autopilot al Tesla este menit să permită maşinilor să vireze, să accelereze şi să frâneze automat pe banda lor, în timp ce Autopilot îmbunătăţit poate ajuta la schimbarea benzilor de pe autostrăzi, dar nu face acest lucru autonom.

O componentă a Autopilot este Autosteer, care menţine o viteză stabilită sau o distanţă de urmărire şi lucrează pentru a menţine vehiculul pe banda sa de rulare.

Tesla a spus că nu este de acord cu analiza NHTSA, dar va implementa o actualizare a software-ului over-the-air care „va încorpora controale şi alerte suplimentare pentru cele existente deja pe vehiculele afectate, pentru a încuraja şi mai mult şoferul să-şi asume responsabilitatea continuă a conducerii ori de câte ori Autosteer-ul este activat.”

Compania nu a răspuns la întrebarea dacă rechemarea va fi efectuată în afara Statelor Unite. Nu este imediat clar dacă China va cere o rechemare pentru aceeaşi problemă.

Un purtător de cuvânt al Ministerului italian al Transporturilor a declarat că în momentul de faţă nu ştie despre acţiuni similare întreprinse în Italia.

Autorităţile de reglementare din Germania au spus că analizează această problemă.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri