„Testamentul politic direct al lui Navalnîi”. Un aliat al disidentului rus cere rușilor să iasă în stradă la alegerile din martie

Data publicării:
Aleksei Navalnîi face semnul victoriei din spatele unui geam
Opozantul rus, Aleksei Navalnîi. Foto: Profimedia Images

Un aliat apropiat al opozantului Aleksei Navalnîi i-a îndemnat, marți, pe ruși să iasă la protest în număr mare în ziua simulacrului de alegeri ce va fi organizat în Rusia în martie, în cadrul cărora dictatorul Putin urmează să-și ofere un nou „mandat” la conducerea țării, relatează Reuters. Un apel similar fusese lansat chiar de Navalnîi cu puțin timp înainte să moară.

Kremlinul a avertizat că vor exista consecinţe juridice pentru oricine va da curs acestui apel, pe care l-a numit „provocator”. Regimul Putin susține că organizatorii protestelor sunt „extremişti periculoşi susţinuţi de SUA”.

Într-un mesaj pe rețelele sociale de pe 1 februarie, Navalnîi i-a îndemnat pe ruşi să-şi facă simţit protestul apărând la vot în acelaşi timp, la prânz, în ziua de 17 martie. Navalnîi a murit într-o colonie penală din regiunea arctică, pe 16 februarie.

Aliatul lui Navalnîi, Leonid Volkov, a afirmat, într-un clip video publicat pe YouTube, că apelul la protest a fost „testamentul politic direct al lui Navalnîi” şi ultima chemare la acţiune pe care a lansat-o.

„Acum nu mai este doar o acţiune politică menită să depăşească singurătatea politică şi izolarea. Acum este o adunare de doliu şi un memorial civic, o acţiune în memoria lui Navalnîi, care ne-a cerut să o ţinem”, a spus el. „Oamenii vor îndeplini, astfel, ultima dorinţă a lui Aleksei Navalnîi, aşa că este foarte important. Faceţi asta. Şi în timpul care a rămas înainte de alegeri, convingeţi cât de mulţi oameni posibil să facă asta”, a cerut Volkov.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că susţinătorii lui Navalnîi sunt cunoscuţi pentru apelurile lor „provocatoare” la încălcarea legii şi că vor exista „consecinţe” pentru cei care le dau curs. „Aceşti oameni, aşa-numiţi susţinători ai lui Navalnîi, sunt bine cunoscuţi pentru apelurile lor provocatoare la încălcarea legilor Federaţiei Ruse”, a spus Peskov, folosind numele oficial al dictaturii lui Putin.

„Aceasta este o practică foarte dăunătoare şi există consecinţe legale pentru cei care răspund la apeluri”, a adăugat el.

Navalnîi a cerut un „Protest la prânz împotriva lui Putin”, ca un mod de a opune rezistenţă fără a risca arestarea, pentru că oamenii pur şi simplu s-ar aşeza la coadă ca să voteze legal.

Putin a eliminat aproape toate formele de opoziție reală la regimul său în Rusia, iar singurii contracandidați reali la „alegerile” din martie au fost scoși din joc, fiind permiși doar politicienii aprobați de Kremlin pentru că nu sunt un pericol real pentru dictator. În plus, regimul deja a început să „adune voturi”, trimițându-și reprezentanții în regiunile ocupate din Ucraina și în regiunile izolate din Siberia.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri