The Telegraph: SUA se gândește să-și retragă forțe militare și de informații din Marea Britanie, din cauza accesului Huawei la 5G

Data publicării:
antena retea 5g telefonie
Antena de telecomunicații. Sursa foto: Getty Images

Administrația de la Casa Albă derulează o analiză importantă pentru a vedea dacă avioanele de spionaj, oficiali din serviciile de informații și alte active ale SUA trebuie retrase din Marea Britanie, după ce Guvernul de la Londra a fost de acord ca Huawei să construiască rețeaua 5G, potrivit The Telegraph.

Șase surse, inclusiv actuali oficiali din Statele Unite și Marea Britanie, au declarat pentru The Telegraph că analiza, care încă nu a fost anunțată public, are potențiale ramificări în ceea ce privește “relația specială” dintre cele două țări.

Fiecare activ militar și de informații pe care americanii îl au în Marea Britanie este evaluat pentru a înțelege implicațiile a ceea ce înseamnă ca gigantul tehnologic Huawei, din China, să construiască o parte a noii rețele de date.

Un grup de avioane RC-135, care sunt aeronave sofisticate pentru recunoaștere, au baza în Marea Britanie și sunt folosite să adune informații de pe câmpul de luptă. Potrivit unor surse, acestea ar putea fi cele mai vulnerabile.

Este luată în considerare posibilitatea ca misiunile secrete să fie operate mai mult din alte țări decât Regatul Unit, din cauza temerilor de confidențialitate, ceea ce ar însemna ca agenții americani ar trebui redistribuiți.

Un fost oficial care a plecat recent din Consiliul de Securitate Națională al Casei Albe, instituție ce conduce analiza, a spus că “cel mai probabil” unele forțe vor fi scoase din Regat.

Sursa a precizat: ”Nu este o cacealma. Nu poți diminua pericolul la care Boris Johnson expune Marea Britanie dând acces celor de la Huawei în rețea. Analiza nu este o pedeapsă. Este modul prin care Casa Albă spune «ok, dacă vor lua calea asta și se expun riscului, atunci cum ne protejăm»”.

Evaluarea marchează o escaladare semnificativă a conflictului cu Huawei, SUA mergând mai departe de avertizări verbale. Statele Unite fac pași concreți care ar putea dăuna legăturilor militare și ale serviciilor de informații.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională, John Ullyot, a refuzat să comenteze. Regatul Unit a declarat întotdeauna că acordarea accesului limitat pentru Huawei nu va compromite rețeaua sa 5G. Cabinetul prim-ministrului britanic și Ministerul Apărării au refuzat să comenteze informațiile pentru The Telegraph.

Această mișcare vine în momentul în care Donald Trump își asumă o abordare din ce în ce mai conflictuală față de guvernul de la Beijing, pe care el l-a învinuit că nu a făcut mai mult pentru a stopa coronavirus când a apărut prima oară în China.

Pandemia a reaprins o dezbatere despre încrederea în guvernul chinez, în mijlocul acuzațiilor că a eșuat în a fi transparent în ceea ce privește Covid-19, fiind voci din Washington și Londra care cer măsuri mai ferme.

Boris Johnson a anunțat în ianuarie că va permite companiei Huawei să construiască o parte din rețeaua 5G a Marii Britanii, în ciuda unui lobby susținut de administrația Trump, care s-a opus acțiunii.

Însă premierul a setat restricții care interzic guvernului Chinei să acceseze părți esențiale ale rețelei, precum cele de lângă facilitățile militare și baze nucleare. Totodată, Huawei are acces la doar 35% dintre segmentele care nu sunt sensibile.

Însă insistența Regatului Unit că propunerea este sigură a fost respinsă de SUA, inclusiv într-o convorbire telefonică aprinsă despre care s-a spus că Trump a fost “extrem de furios” cu Johnson.

Nu trecuse multă vreme după decizia Executivului condus de Boris Johnson iar Consiliul de Securitate Națională, care îl sfătuiește pe președintele american despre problemele de securitate și politică externă, a comandat evaluarea pentru a analiza fiecare bun militar și agent de informații din Marea Britanie care ar putea fi expus.

Administrația Trump susține de multă vreme că prin permiterea companiei Huawei să construiască oricare parte a rețelei 5G ar da voie, practic, guvernului chinez să acceseze informații sensibile.

Evaluarea înseamnă că vor fi revizuite mai mult de 10.000 de membrii ai personalului militar american detașat în Marea Britanie, cazarme, vehicule militare și, printre altele, operațiunile de strângere de informații.

Este o analiză făcută între agenții, ceea ce înseamnă că toate părțile relevante ale aparatului de stat american – în acest caz Pentagonul, Departamentul de Stat și alte 17 agenții de informații – vor oferi date Consiliului de Securitate Națională.

Se pare că deja există unele chestiuni care îngrijorează americanii. Una dintre ele este legată de avioanele de spionaj RC-135, care deși sunt oficial desemnate în Nebraska, ele efectiv operează din baza Mildenhall a Forțelor Aeriene Regale, aflată în Suffolk.

O parte dintre aceste aeronave deseori se regăsesc la bază, unde sunt staționați 500 de americani ca parte a misiunii. Aceste aparate de zbor cu scop de recunoaștere au fost folosite recent în războiul împotriva Statului Islamic din Orientul Mijlociu.

Însă cantitatea de echipament tehnic care se regăsește la bord – ele fiind asemănate unor “computere zburătoare” – și rolul lor în adunarea informațiilor pune la îndoială oportunitatea staționării în Marea Britanie.

O altă problemă este legată de agenții SUA care sunt implicați în misiuni secrete în Regatul Unit. Timp de decenii, forța cooperării și încrederii dintre cele două părți, sprijinite de alianța celor Cinci Ochi, a făcut din Marea Britanie o țară cu risc scăzut din care se poate opera.

Însă unele surse familiare cu analiza își pun problema dacă agenții care folosesc telefoane personale și alte dispozitive conectate la internet în țară, nu doar în părțile esențiale ale rețelei 5G, ar putea într-adevăr să-și păstreze securitatea mesajelor.

Există un optimism că Marea Britanie poate fi convinsă să revină asupra deciziei, având în vedere că trebuie să fie transpusă în lege iar un grup de conservatori marcanți din Parlament se împotrivesc.

Însă senatorii și congresmenii republicani din SUA sunt printre cei care cer măsuri, unii văzând o retragere din Marea Britanie ca fiind un motiv de concentrare a puterii militare americane față de Asia.

Un consilier al republicanilor din Congresul american a spus: “Marea Britanie ne forțează să luăm decizii și să ne gândim la consecințe pe care nu vrem să le abordăm sau să le analizăm. Mai degrabă am vrea ca relația specială să fie reînnoită și revitalizată în această nouă zonă a competiției dintre marile puteri, însă este dificil să o faci când adevăratele interese de securitate au fost înlăturate”.

Problema devine complicată și din cauza pandemiei de coronavirus, care domină atenția guvernelor și conduce la intensificarea unei critici la adresa Chinei.

Înaintea alegerilor prezidențiale din noiembrie, Trump și posibilul rival din partea Democraților, Joe Biden, se lovesc reciproc cu acuze despre cine este mai slab în fața Beijing-ului.

Oficialii britanici nu au multe informații despre analiză din partea Casei Albe. Se pare că Ben Wallace, Secretarul britanic pentru Apărare, nu a fost informat de această evaluare de către omologi, când a vizitat Washington DC în luna martie.

Frustrarea din partea americană privind decizia Marii Britanii este clară. Robert O’Brien, consilier pe securitate națională nu și-a ascuns dezaprobarea în timpul unui interviu radio din ianuarie.

El a asemănat acordarea permisiunii ca Huawei să construiască rețeaua 5G cu „acordarea accesului Partidului Comunist Chinez la registrele de sănătate personală, la registrele bancare și la scrierea mesajelor pe Twitter și pe rețelele de socializare”.

O’Brien a declarat că cooperarea dintre serviciile de informații ale Marii Britanii și SUA va continua, însă a adăugat, în glumă, că ar putea fi făcută cu “porumbei voiajori”.

Redactor: Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri