Trump, furios că n-a eliminat-o din cursă pe Nikki Haley. Planul era să o facă să renunțe înainte de primarele din Carolina de Sud

Data actualizării: Data publicării:
donald trump
Donald Trump s-a înfuriat după ce Nikki Haley a promis într-un discurs, marți seara, că va continua să lupte. Sursa foto: Profimedia Images

Donald Trump nu și-a dorit doar să câștige în New Hampshire, ci voia să aibă parte de o victorie atât de puternică, încât singurul său rival rămas în primarele republicane, Nikki Haley, să renunțe la cursă cu o lună înainte de următoarea confruntare care va fi în Carolina de Sud, informează Reuters.

Fostul președinte a învins-o cu ușurință pe fosta guvernatoare a Carolinei de Sud, marți, dar strategia sa elaborată cu atenție de a o scoate pe Haley total din cursă n-a mers, blocându-i lui Trump șansa, deocamdată, de a-și concentra toată atenția asupra președintelui democrat al SUA Joe Biden și a alegerilor din noiembrie.

Trump, în vârstă de 77 de ani, a fost extrem de furios după ce Haley, în vârstă de 52 de ani, a promis într-un discurs de marți seara că va continua să lupte, la doar două zile după ce celălalt candidat republican de frunte, guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, și-a încheiat campania.

„Cine naiba a fost impostorul care a urcat pe scenă înainte și a pretins o victorie?” , și-a întrebat Trump mulțimea de susținători din New Hampshire, adăugând: „Nu mă enervez prea mult. Sunt corect.”

În timp ce a făcut campanie în New Hampshire în ultima săptămână, Trump s-a concentrat și pe Carolina de Sud, unde va avea loc următoarea mare competiție din primarele republicane, ce va fi disputată pe 24 februarie.

Personalul implicat în campania lui Trump a petrecut săptămâni întregi planificând o demonstrație de sprijin menită să o elimine pe Haley din cursă înainte de votul din Carolina de Sud, a declarat Jason Miller, un consilier principal al lui Trump.

Sprijin neașteptat pentru Trump. Un apropiat al lui Haley a trădat

Vineri, Trump a primit sprijinul fostului rival al senatorului american Tim Scott al Carolinei de Sud, care a făcut campanie alături de el, alături de guvernatorul statului, Henry McMaster, și de alți oficiali ai statului.

La un miting al lui Trump de luni, Scott a declarat pentru Reuters că era împărțit între a-și susține fostul rival și a rămâne cu totul în afara cursei. Apelurile consecutive de la Trump pe 14 și 15 ianuarie l-au convins însă să acționeze.

„A rămâne pe margine nu ar fi fost lucrul corect de făcut”, a spus Scott, care a fost numit pentru prima dată în Senat de Nikki Haley, în 2013. Marți seara, el a stat în spatele lui Trump în timpul discursului său de victorie și a îndemnat-o pe Haley să renunțe la cursă.

Momentul acestei susțineri, cu doar câteva zile înainte de votul din New Hampshire, a surprins echipa lui Haley, potrivit a două persoane apropiate de aceasta, care au vorbit sub condiția anonimatului. Unul dintre ei, care este în contact în mod regulat cu Haley, a spus că anunțul lui Scott „părea conceput pentru un impact maxim”.

„Trimite într-adevăr un semnal că partidul este unificat în spatele președintelui Trump”, a declarat Miller pentru Reuters. „Nu există niciun alt loc unde să meargă Nikki Haley. E timpul ca ea să iasă din cursă.”

Încheierea primarelor republicane atât de devreme ar fi istorică pentru un candidat care nu ocupă în prezent Biroul Oval.

Haley crede că are cele mai mari șanse să-l învingă pe Biden 

„Această cursă este departe de a se termina. Mai sunt zeci de state care trebuie să-și spună cuvântul. Iar următoarea oprire este în dragul meu stat Carolina de Sud”, a spus ea marți. „Sunt o luptătoare și sunt determinată, iar acum suntem ultimii care mai stau în picioare în fața lui Donald Trump”.

Ea a planificat un miting pentru seara de miercuri la Charleston, Carolina de Sud, iar managerul de campanie Betsy Ankney a declarat reporterilor în acest weekend că au fost achiziționate spații pentru reclame TV de 4 milioane de dolari în acest stat, primele reclame fiind difuzate miercuri.

DeSantis a promis de asemenea că va continua după ce a terminat în spatele lui Trump în caucusurile din Iowa din 15 ianuarie, dar și-a încheiat campania și l-a susținut pe Trump mai puțin de o săptămână mai târziu.

Într-o notă publicată marți, managerul de campanie al lui Haley spunea că „marți - 5 martie, când 15 state și un teritoriu al SUA organizează primare simultane - ar putea fi un punct de cotitură, deoarece mulți sunt probabil deschiși către o alternativă la Trump, având în vedere demografia favorabilă”.

În New Hampshire, Haley a vorbit despre experiența ei ca ambasador al Națiunilor Unite sub Trump și a avertizat despre ceea ce ea a numit „haosul” care îl urmărește - o aluzie la cele 91 de acuzații penale cu care se confruntă în patru procese, inclusiv două legate de încercarea sa de a răsturna rezultatele alegerilor din 2020.

Faptul că Haley a împletit o coaliție de republicani și independenți pentru a termina cu aproximativ 11 puncte procentuale în spatele lui Trump, în New Hampshire, reflectă posibilele sale provocări ale alegerilor generale cu alegătorii din afara bazei sale. Într-un sondaj al Universității din New Hampshire, publicat cu două zile înainte de primare, 28% dintre probabilii alegători republicani au spus că Trump a făcut rău țării în timpul mandatului său de patru ani.

Dar sondajele arată că Trump are un avans mult mai mare față de Haley în Carolina de Sud decât în New Hampshire, cu 37 de puncte procentuale înainte, conform mediei sondajelor FiveThirtyEight.com.

Trump rămâne popular în rândul republicanilor în primul rând pentru că a aplicat politicile care le plac, inclusiv taxe mai mici și o poziție dură față de China, a declarat Dean Lacy, profesor de științe politice la Dartmouth College.

Haley, planul de rezervă

Lacy a spus că o poate vedea pe Haley continuându-și campania dacă are sprijinul donatorilor anti-Trump și având în vedere perspectiva că problemele legale ale lui Trump l-ar putea împiedica în cele din urmă.

„Nu o văd câștigând”, a spus Lacy. „Dar ar putea rămâne în cursă ca plan de rezervă”.

Eric Levine, un donator din New York pentru campania lui Nikki Haley, a spus că va continua să o susțină și să strângă bani. „Ma aștept ca baza de donatori să rămână loială”, a spus el.

Susținerea lui Scott a făcut parte dintr-o serie de susțineri a unor oficiali din Carolina de Sud, care a ilustrat cât de complet republicanii din Carolina de Sud - și în mare parte din SUA – au renunțat la Trump.

Dar, surpriză! Trump a primit luni sprijinul reprezentantului SUA din Carolina de Sud, Nancy Mace. Ea și Trump au avut multă vreme o relație proastă: Trump în 2022 a susținut un adversar principal al lui Mace, în timp ce Haley a susținut-o.

Trump nu a solicitat susținerea lui Mace, potrivit unei persoane familiarizate cu operațiunile sale de campanie. Mace a luat decizia după ce a evaluat sondajele din Carolina de Sud, care arată că Trump o conduce pe Haley în stat cu aproape 40 de puncte procentuale, potrivit unei persoane apropiate ei.

„Campania lui Trump nu este obișnuită”, a spus Brian Darling, un strateg republican și fost consilier principal al senatorului american Rand Paul. „Trump vrea să o tragă pe dreapta pe Nikki Haley și încearcă să pună capăt acestei curse cât mai repede.”

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri