Trump rămâne favoritul republicanilor, în ciuda acuzațiilor că a furat documente secrete. Fostul președinte merge la tribunal, marți

Data actualizării: Data publicării:
bărbat îmbrăcat în pirat și un altul într-un tricou și șapcă roșie cu blazonul campaniei lui Trump
Susținătorii lui Trump s-au adunat în Florida după ce fostul președinte a fost pus din nou sub acuzare. Foto: Profimedia Images

Donald Trump a revenit la Miami, luni, pentru a participa la prima înfățișare la tribunal după ce a fost pus sub acuzare în baza Legii Spionajului din SUA pentru că a ascuns în locuința personală documente secrete ale guvernului american, relatează Reuters. În ciuda acestor acuzații extrem de grave, fostul președinte al Statelor Unite rămâne favorit în preferințele republicanilor pentru alegerile din 2024, iar majoritatea acestora cred că acuzațiile sunt „motivate politic”.

Trump rămâne pe locul 1 în preferințele republicanilor pentru câștigarea nominalizării pentru alegerile din 2024, în ciuda celor mai noi acuzații. Fostul președinte urmează să se prezinte în fața tribunalului, marți.

El este acuzat că a furat și ținut în locuința personală documente secrete ale guvernului SUA și că i-a mințit pe oficialii care au încercat să le recupereze. Trump susține că e nevinovat și a spus că își va continua campania și că intenționează în continuare să candideze pentru un nou mandat neconsecutiv.

Susținătorii săi s-au adunat în fața clubului de golf deținut de Trump, după sosirea acestuia la Miami.

Sper că întreaga țară privește la ce face stânga radicală din America”, a scris fostul președinte în majuscule pe rețeaua sa socială, Truth Social.

Majoritatea republicanilor încă îl susțin

Problemele cu legea ale lui Donald Trump nu i-au afectat mai deloc popularitatea printre votanții republicani.

Un sondaj recent Reuters/Ipsos arată că 81% dintre republicani consideră că acuzațiile împotriva lui Trump sunt „motivate politic”. Sondajul arată, de asemenea, că Trump continuă să conducă detașat în cursă.

În jur de 43% dintre republicani spun că Trump este candidatul lor preferat, în timp ce 22% îl susțin pe guvernatorul Floridei, Ron DeSantis. La începutul lui mai, Trump conducea în fața lui DeSantis cu 49% față de 19%, dar asta înainte ca guvernatorul din Florida să-și anunțe oficial intrarea în cursa prezidențială.

Autoritățile se tem de violențe

În condițiile în care asaltul mortal de la Capitoliu din 6 ianuarie 2021 rămâne o amintire vie pentru mulți americani, oficialii se tem de tensiuni și probleme de securitate.

Șeful poliției din Miami, Manny Morales, a declarat că autoritățile s-au pregătit pentru o mulțime de 50.000 de oameni și că se ia în calcul închiderea unor segmente de drum în centrul orașului, dacă va fi necesar.

Trump este primul fost președinte care este pus sub acuzare pentru infracțiuni, însă o astfel de situație nu-l oprește nici din a candida la președinție, nici din a-și prelua un eventual mandat, în cazul în care câștigă. În fapt, în istoria SUA au existat cazuri de persoane care au candidat la președinție chiar și din închisoare (n. red. - spre exemplu, candidatul socialist Eugene Debs în 1920).

Totuși, experții în drept, inclusiv fostul procuror general în mandatul lui Trump, Bill Barr, spune că acuzațiile împotriva lui Trump și dovezile sunt solide.

Fostul președinte este acuzat că a încălcat grav Legea Spionajului. Ea incriminează deținerea neautorizată de informații de securitate națională și de apărare, dar și complotul pentru obstrucționarea justiției. Trump ar putea să ajungă la închisoare pentru cel mult 20 de ani.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri