Turcia amendează 3 televiziuni pentru că au criticat reacția autorităților după cutremur. Opoziție: Relatarea este considerată o crimă

Data publicării:
Aftermath of the devastating earthquakes hit the southern Turkiye
Cutremurul de 7,8 grade a devenit este cel mai mortal dezastru din Turcia de la dispariția Imperiului Otoman. Sursa foto: Profimedia Images

Autoritatea de reglementare a presei din Turcia a amendat trei posturi de televiziune critice la adresa lui Recep Erdogan pentru că au criticat reacția autorităților după cutremurele devastatoare de la începutul acestei luni, soldate cu peste 42.000 de morți, a declarat un membru al consiliului de administrație nominalizat de opoziție, potrivit The Guardian.

Halk TV, Tele 1 și FOX au primit amenzi calculate pe baza veniturilor lor din luna anterioară, pentru raportarea deficiențelor în răspunsul guvernului la cutremur.

Cele trei posturi TV sunt cunoscute pentru liniile editoriale critice la adresa președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, iar Halk TV este favorabil partidului CHP, principala formațiune de opoziție din Turcia.

Erdogan a declanșat o represiune puternică după lovitura de stat eșuată din 2016, plasând o mare parte din mass-media sub controlul guvernului și al aliaților săi de afaceri.

Președintele turc candidează pentru un nou mandat în acest an, iar gestionarea cutremurului de către administrația sa a devenit un câmp de luptă electoral. Multe familii sărace au criticat guvernul pentru că nu au reușit să-i salveze pe cei dragi de sub dărâmături. Principalul lider al opoziției a fost vârful de lance a criticilor.

Turcia a adoptat în octombrie o lege care pedepsește difuzarea de „știri false” cu până la trei ani de închisoare.

Potrivit Reporteri fără Frontiere, Turcia s-a clasat pe locul 149 din 180 în ceea ce privește libertatea presei în 2022.

Halk TV și Tele 1 au fost amendate cu 5% din veniturile lor din ianuarie, a declarat Ilhan Tasci, un membru al consiliului de reglementare care a fost nominalizat de partidele de opoziție. De asemenea, li s-a ordonat să suspende unul dintre programele zilnice timp de cinci zile.

Halk TV și FOX TV au fost, de asemenea, amendate cu 3% din cifra de afaceri din ianuarie pentru infracțiuni separate, a adăugat el.

„Toate aceste sancțiuni s-au bazat pe comentarii și știri după cutremur. Trăim într-o perioadă în care relatarea este considerată o crimă”, a scris el.

Șeful Asociației Jurnaliștilor din Turcia, Nazmi Bilgin, a spus că deciziile sunt o „crimă” împotriva telespectatorilor și autoritatea de reglementare este un „comitet de cenzură”.

„Prin aceste pedepse, membrii criminali ai autorității de reglementare, care nesocotesc dreptul publicului de a primi informații, comit o mare crimă”, a spus el.

Redactorul-șef al Tele 1, Merdan Yanardag, a calificat pedepsele drept „o rușine totală”.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri