Turcia anunță încheierea cu succes a operațiunii „Scutul Eufratului”

Data publicării:
tanc

Turcia şi-a încheiat cu succes, după șapte luni, operaţiunea militară din nordul Siriei cunoscută sub numele de „Scutul Eufratului”.

Anunţul a fost făcut de premierul turc, care nu a exclus, însă, alte intervenţii şi nici nu a spus dacă soldaţii turci se vor retrage.

Scopul Ankarei, când a atacat Siria, în august anul trecut, a fost să alunge gruparea teroristă Stat Islamic şi militanţii kurzi de la graniţa sa. În operaţiunea la care au participat inclusiv tancuri şi avioane, armata turcă a cucerit mai multe oraşe.

Operaţiunea a fost declanşată anul trecut, la 24 august, când militari turci, tancuri şi avioane au trecut graniţa pentru a „împinge” poziţiile jihadiste de pe o porţiune de 100 de kilometri de frontieră cu Siria. De asemenea, armata turcă a colaborat cu rebelii sirieni pentru a cuceri mai multe oraşe, inclusiv Jarablus, înainte de a se muta operaţiunea militară în direcţia Al-Bab. Operaţiunea a avut ca scop prevenirea trecerii miliţilor kurde siriene la vest de Eufrat.

Ankara e îngrijorată că kurzii sirieni vor încerca să pună bazele unor teritorii autoguvernate, cum este şi regiunea autonomă kurdă din Irak.

Anunţul Turciei cu privire la încheierea acestei operaţiuni vine în aceeaşi zi în care şeful diplomaţiei americane vizitează Ankara, menționează News.ro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri