Turcia îl sprijină pe Mark Rutte pentru șefia NATO

Data actualizării: Data publicării:
m rutte si r erdogan isi strang mana
Turcia îl susține pe Mark Rutte pentru șefia NATO, scrie presa olandeză. Foto: Profimedia

ACTUALIZARE 16:30. Turcia îl susţine pe Mark Rutte pentru a-i urma lui Jens Stoltenberg în postul de secretar general al NATO, a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al ministerului turc de externe.

„Am anunţat-o astăzi la Bruxelles”, a declarat purtătorul de cuvânt al diplomației turce, la trei zile după o întâlnire la Istanbul între preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, şi Mark Rutte. Erdogan nu a dezvăluit, atunci, opţiunea Turciei, dar a spus că decizia sa se va baza pe „raţiune” şi i-a urat, zâmbind, lui Rutte succes în „noua sa călătorie”.

Mark Rutte, în vârstă de 57 de ani, este considerat marele favorit pentru a prelua postul de secretar general al NATO.

Mai multe ţări, printre care se numără Franţa, SUA, Regatul Unit şi Germania, şi-au exprimat deja susţinerea pentru prim-ministrul guvernului Țărilor de Jos. Rutte conduce interimar guvernul neerlandez pe perioada pe care au loc negocierilor pentru un nou guvern și a anunțat că se retrage din politica internă.

Totuși, guvernul ungar condus de Viktor Orban a anunţat că nu-l susţine pe Mark Rutte pentru postul de secretar general al NATO, afirmând că nu poate sprijini o persoană „care a dorit punerea Ungariei în genunchi”, referire la o declaraţie a lui Rutte legată de disputa între UE şi Ungaria din cauza unei noi legi ungare ce interzice referirile la homosexualitate în şcoli.

Cu această lege, Ungaria „nu mai are ce să caute în Uniunea Europeană”, iar această ţară trebuie să fie „pusă în genunchi”, declara Mark Rutte în iunie 2021 la un summit european. Totuşi, unii diplomaţi afirmă că Orban şi-ar putea schimba poziţia dacă Rutte îi face o vizită, la fel cum i-a făcut lui Erdogan.

Decizia privind numirea unui nou secretar general al NATO este luată prin consens de către cele 32 de state membre şi este aşteptată până la summitul Alianţei, care va avea loc în iulie la Washington. Actualul secretar general Jens Stoltenberg îşi va încheia mandatul în octombrie 2024, după ce i-a fost deja prelungit de patru ori în contextul războiului din Ucraina.

--

Știrea inițială:

Turcia a decis să sprijine candidatura premierului olandez Mark Rutte la funcţia de secretar general al NATO, transmite luni agenţia olandeză de presă ANP, citând diplomaţi de la NATO.

Turcia era unul din cele patru state membre ale Alianţei care nu îşi anunţaseră încă sprijinul pentru Rutte ca succesor al lui Jens Stoltenberg.

Membri precum SUA, Marea Britanie, Franţa şi Germania au anunţat deja că îl susţin pe Rutte, menţionează Reuters, potrivit Agerpres.

Potrivit AFP, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan s-a întâlnit vineri cu Mark Rutte, sosit la Istanbul pentru a obţine sprijinul Turciei pentru candidatura sa.

Cu acest prilej, Erdogan a declarat că speră că următorul secretar general al NATO va acorda prioritate preocupărilor legate de terorism ale Turciei.

„I-am spus că, în conformitate cu spiritul Alianţei, nicio organizaţie teroristă, în special PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan - n.r.) şi asociaţii săi, nu trebuie tolerată”, a declarat în faţa jurnaliştilor şeful statului turc, în prezenţa de Rutte.

Erdogan a mai spus că este „imperativ ca noul secretar general să depună eforturi intense pentru a elimina sancţiunile, restricţiile şi obstacolele din domeniul industriei de apărare în rândul aliaţilor”.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că nu are de gând să renunțe la candidatura pentru șefia NATO, spunând că se poartă discuții „foarte intense”, care „nu se fac publice.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri