Ucraina a prelungit legea marțială pentru încă 90 de zile și a amânat organizarea alegerilor parlamentare

Data publicării:
parlamentul ucrainei
Reuniune a parlamentului ucrainean din iunie. Foto cu caracter ilustrativ: profimedia images

Parlamentul Ucrainei a prelungit, joi, legea marțială activă în țară de când Rusia a invadat-o pe 24 februarie 2022, relatează Reuters. Legea marțială a fost prelungită cu încă 90 de zile, până pe 15 noiembrie. Prin această prelungire se exclude organizarea de alegeri parlamentare, programate inițial pentru luna octombrie. Ucraina are, de asemenea, programate alegeri prezidențiale pentru luna martie a anului viitor.

Ucraina a introdus legea marţială pe 24 februarie 2022, ziua în care Rusia a invadat-o. De atunci, legea care interzice bărbaţilor cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani să părăsească ţara, a fost prelungită de mai multe ori.

Iaroslav Jelezniak, membru al parlamentului, a scris pe aplicaţia de mesagerie Telegram că o majoritate covârşitoare a parlamentarilor a votat pentru prelungirea legii marţiale.

Alegerile nu pot fi organizate în timpul cât este în vigoare legea marţială şi, în condiţiile în care alegătorii ar fi trebuit să meargă la urne în octombrie pentru a alege un nou parlament, aceasta va fi prima dată când un scrutin naţional important este amânat din cauza războiului, deşi măsura nu este neaşteptată.

Ucraina ar trebui să organizeze şi alegeri prezidenţiale în luna martie a anului viitor. 

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri