Ucraina a semnat un acord de securitate cu Letonia. Zelenski: „Consolidăm sprijinul internaţional pentru a putea depăşi teroarea rusă”

Data publicării:
Ukrainian President Volodymyr Zelensky meet with President of Finland Alexander Stubb in Kyiv
Foto: Volodimir Zelenski / Sursa foto: Profimedia Images

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat, joi, cu omologul său leton Edgar Rinkevics un acord de securitate pentru o perioadă de zece ani, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres. 

Acordul a fost semnat în capitala lituaniană Vilnius, unde Zelenski a participat la cea de-a IX-a ediţie a Summitului Iniţiativei celor Trei Mări (I3M). Preşedintele ucrainean a anunţat acolo că Letonia va oferi în fiecare an Ucrainei un ajutor militar echivalent cu 0,25% din PIB-ul ţării baltice. În plus, Letonia s-a angajat să sprijine Ucraina în apărarea cibernetică, în operaţiunile de deminare şi producţia de drone, precum şi să susţină Kievul în demersurile de aderare la UE şi NATO.

„Mulţumim Letoniei prietene! Acest acord aduce precizia şi previzibilitatea de care are nevoie lupta noastră pentru libertate şi independenţă", a scris Zelenski pe canalul său de Telegram. "Cel mai important acum este să facem tot posibilul pentru a ne consolida apărarea aeriană, să acoperim nevoile urgente ale Forţelor Armate ale Ucrainei, precum şi să consolidăm sprijinul internaţional pentru a putea depăşi teroarea rusă”, a mai spus, printre altele, Zelenski în timpul summitului din Lituania.

Ucraina a încheiat recent mai multe acorduri bilaterale de securitate, printre ţările cu care a semnat astfel de înţelegeri numărându-se Regatul Unit, Germania, Franţa, Danemarca, Italia, Canada şi Olanda. În acordurile de acest fel, care cuprind şi anexe secrete, aliaţii Ucrainei se angajează să-i ofere acesteia ajutor militar şi alte tipuri de asistenţă (susţinerea industriei militare ucrainene, instruirea soldaţilor ucraineni, cooperarea în materie de transfer de informaţii, sprijinirea apărării cibernetice etc.), pentru a face faţă războiului în desfăşurare cu Rusia şi unor eventuale conflicte viitoare cu aceasta.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri