Ucraina anunță că nava rusă care a primit înjurătura „Russian warship, go fuck yourself” a fost lovită de rachetele ucrainene

Data actualizării: Data publicării:
Crucișătorul Moscova este nava-amiral a flotei ruse din Marea Neagră
Crucișătorul Moscova este nava-amiral a flotei ruse din Marea Neagră.: Profimedia

Ucraina a anunțat miercuri seară că a lovit cu rachete și avariat nava-amiral a flotei ruse din Marea Neagră, crucișătorul „Moscova”, scrie The Guardian, citându-l pe guvernatorul regiunii Odesa, Maxim Marcenko. Purtătoarea de cuvânt a marinei ucrainene a confirmat că „Moscova” este nava care le-a cerut grănicerilor ucraineni să se predea și care a primit în replică celebra înjurătură „Russian warship, go fuck yourself”. La rândul ei, Rusia a admis că nava a fost serios avariată de o explozie, dar a pus-o pe seama unui incendiu la bordul crucișătorului, care a trebuit evacuat complet.

„Rachetele Neptun care păzesc Mara Neagră au provocat avarii serioase navei rusești. Glorie Ucrainei!”, a anunțat guvernatorul regiunii Odesa, Maxim Marcenko, pe canalul său de Telegram.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Consilierul prezidențial Oleksii Arestovici a declarat și el într-o intervenție pe YouTube că „s-a petrecut o surpriză cu nava-amiral a flotei ruse din marea Neagră”. Potrivit consilierului, nava ar avea un echipaj de 510 marinari, iar salvarea lor ar fi dificilă, din cauza vremii rele.

The Guardian a precizat că nu a putut verifica informația din surse independente.

Purtătoarea de cuvânt a marinei ucrainene, Natalia Humeniuk, a confirmat că „Moscova” este nava de război care le-a cerut grănicerilor ucraineni de pe Insula Șerpilor să se predea și a primit celebra replică „Russian warship, go fuck yourself!”, potrivit site-ului ucrainean Suspilne News.

Înjurătura rostită de grănicerul ucrainean a devenit sloganul ucrainenilor - și nu numai - care condamnă invazia rusă din Ucraina, și a apărut inclusiv pe o emisiune de timbre a poștei ucrainene.

Grănicerul care a rostit înjurătura a fost luat prizonier de forțele ruse și eliberat ulterior. El a fost decorat.

Varianta Rusiei: Explozie la bord, provocată de un incendiu

Crucișătorul „Moscova” din flota Mării Negre a fost serios avariat ca rezultat al exploziei muniției de la bord, care a fost provocată de un incendiu, iar echipajul a fost evacuat, a anunțat agenția de presă rusă Tass, citând Ministerul Apărării de la Moscova.

„Ca urmare a unui incendiu, muniția de bordul crucișătorului Moscova a explodat. Nava a fost serios avariată. Întreg echipajul a fost evacuat”, se arată în declarația ministerului rus, care a adăugat că investghează cauzele incendiului.

„Moscova” este nava-amiral a flotei ruse din Marea Neagră, lansată la apă în 1983, sub numele „Gloria”. Armamentul principal de la bordul navei este constituit din 16 lansatoare de rachete Vulkan P-1000.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri