Ucraina legalizează folosirea canabisului în scop medical. Zelenski: „Cetățenii nu trebuie să îndure durerea și trauma războiului”

Data publicării:
canabis
Peste jumătate dintre bucureșteni nu sunt de acord cu legalizarea drogurilor ușoare în România. FOTO: Profimedia Images

Rada Supremă a Ucrainei a votat joi, în primă lectură, o lege sprijinită de preşedintele Volodimir Zelenski, care legalizează utilizarea terapeutică a canabisului pentru a ajuta militarii şi civilii care suferă de stres post-traumatic ca urmare a războiului provocat de invazia rusă, transmite EFE, potrivit Agerpres.

Legea fusese promovată de deputatul Iaroslav Jelezniak, din partea partidului de opoziţie centrist Holos, şi a avut sprijinul a 268 de deputaţi din Rada ucraineană, care are în total 450 de locuri.

Textul de lege permite cultivarea, circulaţia şi utilizarea industrială, ştiinţifică şi tehnică a marijuanei atunci când aceasta este destinată tratării cancerului şi a „stresului post-traumatic” cauzat de război.

Zelenski a declarat că susţine această lege

Într-un discurs rostit în Parlament pe 28 iunie, Zelenski a declarat că susţine această lege pentru ca „toţi cetăţenii, bărbaţi şi femei din Ucraina, să nu fie nevoiţi să sufere durerea, stresul şi trauma războiului”.

Săptămâna trecută, un grup de soldaţi ucraineni a cerut Radei să adopte legea cât mai curând posibil.

Potrivit Innei Ivanenko, de la ONG-ul Pacienţi ai Ucrainei, „aproximativ patru milioane de persoane” ar putea avea nevoie de tratament cu canabis medicinal ca urmare a războiului.

Ivanenko a estimat că două milioane de ucraineni care suferă de cancer şi de alte boli grave ar beneficia de pe urma dezincriminării parţiale a acestui drog.

Editor : Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri