Ucraina spune că ar putea să producă 2 milioane de drone pe an, dacă ar primi sprijin financiar din partea Occidentului

Data publicării:
Dronă folosită de ucraineni
Dronă folosită de ucraineni pentru a-i monitoriza pe soldații ruși. Foto: Profimedia Images

Ucraina ar putea să producă două milioane de drone pe an – să-și dubleze, practic, producția existentă – dacă ar primi ajutor adițional din partea SUA, altor guverne occidentale și cetățenilor privați, a declarat, miercuri, ministru ucrainean pentru transformarea digitală, citat de The Guardian.

Ministrul citat, Mihailo Fedorov, a declarat într-un interviu că guvernul ucrainean „contractează mult mai puțin decât ar putea să producă producătorii noștri” pentru că nu deține suficiente fonduri.

El a cerut noi donații pentru a ajuta efortul de război al apărătorilor ucraineni.

Responsabil de producția de drone, ministrul ucrainean al digitalizării a spus că Ucraina e pe cale de a produce „peste un milion” de drone în 2024, ceea ce ar depăși ținta de un milion stabilită de președintele Zelenski anul trecut.

„Am reușit să scalăm piața atât de mult încât putem să producem mai mult de unul sau chiar două milioane de drone”, a spus el, argumentând că există potențialul de a crește producția de drone de toate felurile chiar mai mult.

Ministrul citat a mai spus și că sunt peste 200 de companii ucrainene care operează în zona dronelor, producând un număr variat de sisteme de astfel de dispozitive – „90% dintre dronele de pe câmpul de luptă sunt fabricate în Ucraina”.

Astfel, Ucraina este aproape autosuficientă în ce privește asamblarea de drone, a continuat Fedorov, care a mai adăugat că, totuși, componentele vor trebui să fie importate și că principala problemă în producție este cea financiară.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri