Live Text Ucrainenii continuă atacurile cu drone asupra teritoriului Rusiei. Zelenski spune că au dezvoltat și rachete care pot lovi la 700 km

Data actualizării: Data publicării:
razboi ucraina (2)
Sursă foto: Facebook General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Rusia a anunţat că a distrus joi o dronă ucraineană în regiunea Moscova. Atacurile cu drone pe teritoriul Rusiei şi peninsulei Crimeea, anexată ilegal, au devenit aproape cotidiene în ultima perioadă. Ținta predilectă este capitala Moscova, dar și alte regiuni sunt ținta dronelor, o lovitură de proporții fiind reușită la aeroportul militar din Pskov, unde au fost distruse și avariate mai multe avioane rusești.

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Rusia a instalat bariere flotante pentru a proteja podul Crimeei

ACTUALIZARE 21:00 Imagini din satelit arată că Rusia a montat bariere flotante împotriva dronelor maritime în apropierea podului Crimeei, care a fost de mai multe ori ţinta unor atacuri ucrainene, relatează joi agenţia EFE, citată de Agerpres.

Barierele au fost observate cu ajutorul sateliţilor europeni Sentinel pe 26 august şi nu apar în imaginile anterioare captate pe 19 august, potrivit aplicaţiei Sentinel Hub.

În noile imagini pot fi văzute şapte bariere pe latura dinspre care drone maritime de suprafaţă au atacat pe 17 iulie podul ce leagă peninsula ucraineană anexată Crimeea şi Rusia continentală. Acel atac, recunoscut indirect de Ucraina, a provocat moartea unei familii şi a lovit un pilon de susţinere al podului, avariind astfel un segment de pe unul din cele două tronsoane rutiere.

Acelaşi pod a mai fost ţinta unui sabotaj ucrainean şi în octombrie 2022, când explozia unui camion încărcat cu explozivi a provocat pagube semnificative şi a determinat atunci oprirea traficului rutier şi feroviar pe acest pod folosit de Rusia inclusiv pentru aprovizionarea trupelor sale din Crimeea şi din celelalte zone ocupate în sudul Ucrainei.

Prin urmare, preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat consolidarea apărării podului pe care Rusia l-a construit după anexarea peninsulei Crimeea.

Ucraina are nevoie de circa 160 de avioane de luptă, susține Volodimir Zelenski

ACTUALIZARE 20:30 Ucraina are nevoie de încă aproximativ 100 de avioane de vânătoare, în plus faţă de cele 50-60 de avioane F-16 care i-au fost deja promise de statele occidentale, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski, citat joi de agenţia DPA. Potrivit acestuia, doar cu o asemenea flotă aeriană Rusia ar putea fi împiedicată să domine spațiul aerian al Ucrainei.

Zelenski spune că Ucraina a dezvoltat rachete care pot lovi la o distantă de 700 de kilometri

ACTUALIZARE 16:05 Ucraina este acum capabilă să lovească ținte la o distanță de 700 de kilometri cu rachete, a declarat președintele Zelenski, potrivit Sky News.

Președintele a confirmat știrea pe canalul său Telegram, afirmând că sunt dovezi ale „utilizarii cu succes” a unor rachete care pot lovi ținte aflate la o distanță de 700 de kilometri.

Zelenski a precizat că acestea sunt rachete construite de Ucraina, în contextul în care Occidentul a avertizat Kievul să nu folosească armamentul livrat de aliați pentru atacuri pe teritoriul Rusiei.

Moscova se află la aproximativ 675 km de orașul ucrainean Harkov.

Ucraina spune că a obținut noi „succese” în sud și est

ACTUALIZARE 16:00 Trupele ucrainene au obținut câteva noi „succese” în sud și est împotriva forțelor ruse, a declarat joi adjunctul ministrului apărării Hanna Maliar.

Forțele de la Kiev au făcut progrese „lente” prin câmpurile minate și tranșeele ​​rusești, relatează Associated Press, potrivit The Guardian.

„Au fost unele succese, în special în direcția Novodanilivka-Novoprokopivka”, a spus Maliar, referindu-se la două sate din sud-estul regiunii Zaporojie. Novoprokopivka se află la sud de localitate Robotîne, pe care Ucraina a declarat luni că a eliberat-o.

Maliar a mai spus că forțele Kievului continuă cu operațiunile ofensive la sud de Bahmut.

Luptele grele continuă în satele Klishchiivka, Kurdiumivka și Andriivka, a spus Maliar, și a adăugat că lupte „active” au fost în desfășurare și pe frontul Lîman din est, unde trupele ruse au încercat să avanseze în apropierea satelor Novoiehorivka și Bilohorivka în regiunea Lugansk.

Presa ucraineană: Zelenski îl va demite „în curând” pe ministrul apărării Oleksii Reznikov. Care e motivul

ACTUALIZARE 15:35 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski îl va demite „în curând” - cel mai probabil săptămâna viitoare - pe ministrul Apărării, Oleksii Reznikov, informează Ukrainska Pravda, care citează surse guvernamentale și parlamentare de la Kiev.

Cel mai probabil înlocuitor al lui Reznikov de la șefia Apărării este Rustem Umerov, actualul șef al fondului de stat Proprietatea din Ucraina.

Grant Shapps este noul ministru al apărării în cabinetul Sunak. Acesta îl înlocuiește pe Ben Wallace care a demisionat azi

ACTUALIZARE 15:30 Grant Shapps a fost confirmat ca noul secretar al apărării, după demisia lui Ben Wallace. Prim-ministrul Marii Britanii, Rishi Sunak, a acționat rapid pentru a-l numi pe Shapps, care a servit cel mai recent în cabinet ca secretar pentru securitatea energetică, transmite The Guardian.

Grant Shapps
Într-o declarație pentru BBC, Shapps a spus că este „onorat” să preia acest rol. Foto: Grant Shapps Sursa foto: Profimedia Images

Grant Shapps a fost anterior secretar de interne (timp de șase zile în cabinetul nefast al lui Liz Truss), secretar de afaceri, secretar de transport și președinte al partidului conservator, printre o serie de funcții ministeriale pe care le-a avut din 2010 încoace.

Kuleba, reacție nervoasă la adresa celor care critică ofensiva ucraineană: „Să tacă din gură”

ACTUALIZARE 15:00 Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a avut o reacție nervoasă la adresa celor care critică tacticile Kievului în contraofensiva sa împotriva trupelor rusești. Potrivit oficialului, aceștia „scuipă în față” soldații ucraineni și ar trebui să „tacă", transmite Reuters.

„A critica ritmul lent al (contraofensivei) echivalează cu... a scuipa în față (soldații ucraineni) care își sacrifică viața în fiecare zi, mergând înainte și eliberând kilometru după kilometru de pământ ucrainean", a declarat Kuleba presei la o reuniune a miniștrilor de externe din UE desfășurată la Toledo, în Spania. „Le recomand tuturor criticilor să tacă din gură, să vină în Ucraina și să încerce să elibereze singuri un centimetru pătrat", a declarat Kuleba, în timp ce era alături de ministrul spaniol de externe Jose Manuel Albares.

A apărut ultimul mesaj al lui Prigojin înainte să moară: „Pentru cei care discută dacă mai sunt în viață sau nu”

ACTUALIZARE 12:10 Pe rețelele sociale a apărut un videoclip cu fostul lider al mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, despre care se crede că ar fi fost filmat în Africa, cu doar câteva zile înainte de moartea acestuia. Prigojin apare într-o mașina și vorbește chiar despre lichidarea sa.

prigojin mesaj africa
Ultimul mesaj al fostului lider Wagner, Evgheni Prigojin. Foto: Captură video/NEXTA

Vezi VIDEO AICI.

Citește și Numărul 2 al grupării Wagner, Dmitri Utkin, a fost înmormântat. El a murit împreună cu Prigojin

Dronă ucraineană doborâtă în regiunea Moscova

Rusia a anunţat că a distrus joi o dronă ucraineană, care nu a făcut nicio victimă, în regiunea Moscova, transmit AFP şi Reuters, preluate de Agerpres.

Joi dimineaţă o dronă „a fost distrusă de apărarea aeriană deasupra teritoriului districtului Voskresenski, în regiunea Moscova”, a declarat Ministerul apărării rus, care a acuzat Kievul pentru acest atac.

Potrivit primarului Moscovei, Serghei Sobianin, drona „zbura în direcţia Moscovei”.

„Nu există nicio victimă şi nici pagube materiale, potrivit informaţiilor preliminare”, a adăugat edilul.

Aeroportul internaţional Vnukovo a fost închis joi dimineaţă, a indicat agenţia de presă rusă TASS, citând biroul de presă al aeroportului. Potrivit cotidianului Kommersant, citat de Reuters, peste 40 de zboruri au fost amânate joi dimineaţă pe aeroporturile Vnukovo şi Domodedovo.

În ultimele săptămâni aeroporturile ce deservesc regiunea Moscova şi-au suspendat de mai multe ori zborurile după ce autorităţile ruse au anunţat că zona este vizată de atacuri ucrainene cu drone.

Atacurile cu drone contra teritoriului rus şi peninsulei Crimeea, anexată de Rusia în 2014, au devenit aproape cotidiene în ultima perioadă, ţinta predilectă fiind capitala rusă pe fondul contraofensivei lansate de armata ucraineană la începutul lunii iunie.

Lucru rar în nord-vestul Rusiei, un atac cu drone a distrus miercuri mai multe avioane militare pe aeroportul din Pskov. Armata rusă a anunţat că a neutralizat numeroase drone deasupra regiunilor occidentale Briansk, Orel, Kaluga şi Riazan, precum şi în Crimeea.

Zelenski promite combaterea corupţiei la recrutare

Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat miercuri seara că autorităţile ucrainene vor interveni împotriva corupţiei la recrutare, transmite dpa.

Vor fi anchetate toate cazurile de scutire de serviciul militar pe motive de sănătate de la începutul războiului de apărare împotriva Rusiei, dacă există suspiciuni de mită, a promis Zelenski într-un mesaj video, după o discuţie în Consiliul de Securitate al Ucrainei.

Şeful statului a afirmat că s-au plătit mite între 3.000 şi 15.000 de dolari pentru evitarea recrutării.

„Vorbim de minimum mii de persoane”, a declarat Zelenski, referindu-se la cazurile de corupţie identificate până în prezent, potrivit EFE.

Preşedintele ucrainean a explicat că statisticile anchetei oficiale împotriva corupţiei în procesul de recrutare arată că există regiuni ale ţării în care numărul celor scutiţi de serviciul militar din motive medicale a crescut de zece ori după declanşarea invaziei de amploare a Rusiei.

„Este absolut clar ce fel de decizii sunt acestea: decizii corupte”, a spus Zelenski.

Se va verifica dacă cei scutiţi de armată în urma unor decizii suspecte a comisiilor de recrutare au părăsit ulterior ţara.

După invazia forţelor ruse, toţi bărbaţii din Ucraina sunt obligaţi să satisfacă stagiul militar, iar mulţi se înrolează în armată ca voluntari. Alţii plătesc ca să scape de armată sau mituiesc oficialităţile de frontieră pentru a pleca în străinătate.

Zelenski i-a înlocuit deja pe şefii tuturor comisiilor de recrutare, pe motiv de corupţie.

Imagini din satelit cu avioanele rusești avariate la Pskov

Atacul cu drone de marți noapte asupra bazei aeriene de la Pskov, în vestul Rusiei, și-a atins ținta.

Imagini din satelit confirmă că o parte din avioanele militare staționate la Pskov au fost lovite și scoase din uz.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Eliberarea Robotîne, datorată unui grup de 31 de militari

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a povestit la Reuniunea diplomației franceze cum au reușit militarii ucraineni să străpungă liniile rusești și să elibereze localitatea Robotîne, relatează Ukrainska Pravda.

Succesul acestei operațiuni se datorează unui grup format din 31 de luptători încrezători în șansa lor și efortului depus de aceștia. „Au făcut munca unui batalion format din 400 de oameni”, a subliniat Kuleba.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Dezvăluiri după ce Simona Halep a abandonat la Trophee Clarins. Ce a pățit înainte de primul tur de la Paris
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, revoltată după ce Selly a ținut un discurs la NATO: „Ce legătură are el, de ce nu...
Pro FM
CRBL ar avea o nouă iubită, la nici două luni de când a anunțat divorțul de soție. Tânăra care l-ar fi...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Cum ar arăta Bucureștiul dacă politicienii s-ar ține de promisiunile din campanie
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Soția lui Cristi Tănase, acuzații teribile la adresa lui: „A strâns-o pe mama de gât!” Fotbalistul, extrem de...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Când ar fi apărut problemele dintre Jennifer Lopez și Ben Affleck. Un apropiat a rupt tăcerea: „Nu erau pe...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...