UE îl numește terorist pe Yahya Sinwar și impune sancțiuni liderului politic Hamas din Gaza

Data publicării:
Al-Quds (Jerusalem) Day. in Gaza, Palestine - 14 Apr 2023
Hamas transmite că decizia UE de a impune sanțiuni lui Yahya Sinwar (foto) nu are nicio valoare, pentru că acesta nu are bani. Sursa foto: Profimedia Images

Uniunea Europeană l-a trecut pe lista cu teroriști și i-a impus marți sancțiuni liderului politic al Hamas din Gaza, Yahya Sinwar, în urma atacului mortal al grupării militante palestiniene asupra Israelului din octombrie anul trecut, transmite Reuters.

Decizia Consiliului European, care consideră Hamas o organizație teroristă, îl supune pe Sinwar unei înghețări a activelor în blocul celor 27 de națiuni și interzice cetățenilor UE să efectueze tranzacții financiare cu el.

„Consiliul a decis astăzi să adauge o persoană pe lista UE cu teroriști”, a declarat executivul UE într-o declarație.

„Această decizie vine ca parte a răspunsului Uniunii Europene la amenințarea reprezentată de Hamas și la atacurile sale teroriste brutale și nediscriminatorii din Israel din 7 octombrie 2023.”

Oamenii înarmați Hamas care au intrat în Israel din Fâșia Gaza au ucis aproximativ 1.200 de oameni și au luat ostatici aproximativ 240 pe 7 octombrie 2023, declanșând o ofensivă israeliană pentru a elimina Hamas și a asigura eliberarea ostaticilor, care se află acum în a patra lună.

Ministrul israelian de externe, Israel Katz, a salutat ceea ce el a spus că este o „decizie justă și morală” a Uniunii Europene.

„Această decizie este, de asemenea, rezultatul eforturilor noastre diplomatice de a sugruma resursele Hamas, de a le delegitima și de a le interzice orice sprijin”, a scris Katz pe platforma de socializare X. „Vom continua să eradicăm rădăcina răului, în Gaza și oriunde își ridică capul”.

Taher Al-Nono, consilierul mass-media al șefului Hamas, Ismail Haniyeh, din Qatar, a acuzat UE de părtinire și a cerut încetarea a ceea ce el a spus că este „politica sa dublu standard”.

„Sunt sancțiuni ridicole și stupide, pentru că toată lumea știe că Yahya Al-Sinwar nu are bunuri sau bani, nici în Palestina, nici în afara ei”, a spus el pentru Reuters.

„O astfel de decizie nu are nicio valoare împotriva Hamas, dar ideea de a impune sancțiuni liderilor rezistenței și Hamas, care rezistă ocupației (israeliene), așa cum este prevăzută de dreptul internațional, arată părtinire față de ocupație”, a mai spus acesta.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri