UE va construi la Bruxelles un buncăr pentru negocieri secrete, unde spionii ruși să nu poată trage cu urechea (EUobserver)

Data actualizării: Data publicării:
planul unui buncar care va fi construit la bruxelles
UE va construi la Bruxelles un buncăr pentru negocieri secrete, unde spionii să nu poată trage cu urechea. FOTO: EU Observer - The European Union

Uniunea Europeană construiește un buncăr securizat, de 8 milioane de euro, la Bruxelles. Acolo, liderii vor putea discuta secrete fără ca rușii sau alții să tragă cu urechea - spun surse citate de EUobserver. Buncărul nu va fi conectat la internet, dar va fi echipat cu tehnologie internă pentru conferințe. Va avea o izolație certificată de NATO, care va reduce riscul de interceptare a undelor electro-magnetice și radio. Liderii UE vor trebui să-şi lase telefoanele, laptopurile, ceasurile smart şi orice alt dispozitiv electronic, inclusiv aparatele auditive, la intrare.  

Sala ar urma să poată găzdui aproximativ 100 de persoane - până la 34 de lideri cu însoțitorii lor, personal tehnic și de catering.

Uniunea Europeană are 27 de membri, dar s-ar putea extinde şi încăperea sigură va fi folosită şi pentru reuniuni ale ambasadorilor şi oficialilor UE.

Sala va fi offline, dar va fi echipată cu tehnologie pentru conferinţe, cu ecrane mari şi microfoane conectate pentru a se asigura cabine la fel de sigure pentru 30 de translatori.

Atât sala de şedinţe, cât şi cabinele vor fi izolate astfel încât să se evite ca din interior să se poată emana unde electromagnetice şi radio generate de ecrane sau transmisii.

Oricine intră, chiar dacă face curățenie, trebuie să aibă autorizație de securitate „SECRET EU” și un motiv pentru a fi acolo. SECRET EU este al doilea cel mai înalt nivel de clasificare al blocului comunitar și acoperă informațiile care ar putea „vătăma grav” interesele UE dacă ar fi aflate, situație în care ar putea „crește tensiuni internaționale” sau „amenință viața” sau „ordinea publică” în Europa.

Liderii UE şi stafurile vor trebui să îşi lase telefoanele, laptopurile, ceasurile smart şi orice dispozitive electronice, chiar şi aparatele auditive, în dulapuri izolate fonic aflate în exteriorul camerei.

Buncărul va fi controlat cu minuţiozitate înainte şi după fiecare reuniune, pentru a se găsi şi neutraliza orice dispozitiv de ascultare. Liderii vor beneficia de un nivel corespunzător de confort, iar decorul va fi unul fix. Nu vor exista flori sau alte obiecte care se pot schimba frecvent.

O atenție deosebită va fi acordată măsurilor de siguranță că nimeni nu face contrabandă cu dispozitive de ascultare.

Buncărul va fi măturat „înainte și după întâlniri pentru a se detecta, localiza și neutraliza orice dispozitiv de interceptare”. Locația va oferi „un nivel adecvat de confort pentru VIP-uri (mobilier, scaune etc.) și un decor adecvat (de exemplu, steaguri, dar fără flori sau alte obiecte care se înlocuiesc frecvent)”, a adăugat acesta.

„Orice mobilier nou, echipament tehnic sau accesoriu (flori, decorațiuni, utilități pentru băuturi etc.) va fi supus unei inspecții TSCM [contramăsuri tehnice de securitate]”.

Buncărul ar urma să fie construit până în 2024 în complexul Consiliului Uniunii Europene, la Bruxelles. Încă nu s-a decis locul exact, însă oficialii analizează varianta unuia care să fie aproape de sala obişnuită de reuniuni a UE, astfel încât deplasarea pentru lideri să fie cât mai uşoară.

Informaţiile cu privire la buncărul plănuit de UE vine în contextul ofensivei militare a Rusiei în Ucraina. Doi spioni ruşi expulzaţi recent de Belgia erau specialişti în interceptarea semnalelor. În ultimii ani, şi China şi Israel au fost implicate în scandaluri de spionaj la Bruxelles.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri