10% din populația Frankfurtului, evacuată din cauza unei bombe neexplodate

Data publicării:
TELEMMGLPICT000139075022_trans_NvBQzQNjv4BqZ8K7pwcOkU1q5dYQgEV6pgPjBVnLN351pSc4gfvX0JY

Germania este în cursul celei mai mari evacuări din ultimii 70 de ani. 60.000 de locuitori din Frankfurt, adică aproape 10% din populaţia metropolei, sunt obligaţi să plece de acasă după ce, nu departe de locuinţele lor, a fost descoperit un proiectil din cel de-al doilea război mondial. Bomba de aviaţie va fi dezamorsată astăzi.

Cea mai sensibilă parte a pregătirilor a fost evacuarea unui spital. Pacienţii aflaţi în stare gravă, gravidele şi nou-născuţii au fost primii mutaţi în rezervele altor clinici. Conducerea instituţiei sanitare a promis că toţi bolnavii vor fi duşi la loc sigur înainte de începerea procedurii de dezamorsare a bombei.

Cât despre locuitorii care au primit ordin de evacuare, cei mai mulţi vor merge la rude sau la restaurant. Pentru ei operaţiunea geniştilor nu reprezintă niciun pericol.

- E o procedură standard, sunt sigur că o vor dezamorsa. Eu o să-mi petrec ziua la socri.

- O să mă trezesc devreme şi plec la ţară. O să-mi petrec ziua în aer liber.

- În funcţie de vreme fie o să merg în parc, fie o să vizitez un muzeu sau iau masa în oraş.

Înainte ca dezamorsarea bombei să înceapă, serviciile de urgenţă vor face o ultimă verificare să se asigure că toate clădirile din zona de excluziune sunt goale. Vor bate din uşă în uşă, iar elicopterele vor scana cartierul cu camere cu termoviziune.

„Neutralizarea bombei poate începe abia după ce toate clădirile pe o rază de 1,5 kilometri vor fi evacuate. Aşadar va fi o operaţiune complicată şi vom avea nevoie de sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor”, a spus Markus Frank, consilier local.

Bomba cântăreşte aproape o tonă şi jumătate şi este de producţie britanică. A fost găsită pe şantierul unui complex rezidenţial într-un cartier locuit în special de bancheri. Astfel de descoperiri sunt frecvente în Germania. Anual sunt recuperate circa două mii de tone de muniţie din cel de-al doilea război mondial.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri