REZULTATE DEFINITIVE. Le Pen și Macron, doi candidați antisistem, în turul al doilea al alegerilor din Franța

Data actualizării: Data publicării:
macron le pen colaj

Marine Le Pen și Emmanuel Macron se vor înfrunta, pe 7 mai, în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din Franța, poate cele mai importante din ultimele decenii, având în vedere miza și contextul internațional. Francezii nu aleg doar un preşedinte, ci drumul pe care vor merge ţara lor şi Uniunea Europeană în viitor. După turul I, pentru prima dată în istoria Franței, candidații celor două partide tradiționale - socialiștii și republicanii - sunt excluși de alegători din cursa prezidențială. Turul al doilea va avea loc la 7 mai.

French Presidential Candidate Emmanuel Macron Holds Campaign Rally
Emmanuel Macron / FOTO: Gulliver/Getty Images

ACTUALIZARE 9.41. Rezultatele definitive ale primului tur al alegerilor prezidențiale din Franța: Emmanuel Macron are 23,75% din voturile exprimate, iar Marine Le Pen este pe locul al doilea, cu 21,53% din sufragii. Ambii candidați intră oficial în cel de-al doilea tur de scrutin.

Rezultatele celorlalți candidați: François Fillon – 19,91%, Jean-Luc Mélenchon – 19,64%, Benoît Hamon – 6,35%, Nicolas Dupont-Aignan – 4,75%, Jean Lassalle – 1,22%, Philippe Poutou – 1,10%, François Asselineau – 0,92%, Nathalie Arthaud – 0,65%, Jacques Cheminade – 0,18%.

ACTUALIZARE 9.30. Bătălia pentru turul al doilea al alegerilor prezidenţiale franceze dă între proeuropeanul Emmanuel Macron şi liderul antiglobalizare al extremei-drepte, Marine Le Pen, doi candidaţi aflați pe poziții total antagoniste, dar care au, totuși, un punct comun: amândoi spun că reprezintă ruptura cu „sistemul”.

ACTUALIZARE luni, 23 aprilie, ora 7:40. Rezultate parțiale după numărarea a 97 la sută din voturi:

Macron are 23,86 la sută, iar Le Pen 21,43 la sută din sufragii.

partiale

 

ACTUALIZARE 00.54. Rezultate parțiale după numărarea a 80% din sufragii.

france

ACTUALIZARE 00.47. După numărarea a 78% din buletinele de vot, Macron revine pe primul loc, cu 23,23%. Marine Le Pen are 22,83%.

ACTUALIZARE 00.32. Rezultate parțiale anunțate de Ministerul francez de Interne. După numărarea a 73% din buletinele de vot, Marine Le Pen a obținut 23,23% din sufragii, iar Macron 23.02%.

Presidential Candidate Marine Le Pen Spends Election Day In Northern Strong Hold
Marine le Pen FOTO: Gulliver/Getty Images

ACTUALIZARE 00.12. Între timp, voturile sunt numărate, iar ministerul francez de Interne a anunţat că a contabilizat deja 28 de milioane de voturi şi are rezultate parţiale care arară astfel: Marine Le Pen, 23,6%, iar Emmanuel Macron 22,7%. Este o răsturnare a primelor două locuri, dar sunt cifre rezultate din numărătoarea parţială și se pot schimba de la o oră la alta.

ACTUALIZARE 21.45. Francois Fillon anunță că va vota cu Emmanuel Macron în turul al doilea.

 

ACTUALIZARE 21.44.  Datele exit poll-ului realizat pentru BFMTV, ajustate: Emmanuel Macron -24% din sufragii, Le Pen - 21,8%. 

ACTUALIZARE 21.30. Candidatul Partidului Socialist, Benoît Hamon, care s-a clasat pe locul al 5-lea în prefereinteţe electoratului, cu 7% din voturi, şi-a îndemnat alegătorii să voteze cu Emmanuel Macron în cel de-al doilea tur.

La rândul lui, Bernard Cazeneuve, actualul premier al Franţei, tot membru al Partidului Socialist, îi îndeamnă pe toţi social democraţii să voteze Emmanuel Macron pe 7 mai.

ACTUALIZARE 21.22.  Emmanuel  Macron și Marine Le Pen, la egalitate potrivit unui exit poll Kantar/BBC. 

kantar bbc

ACTUALIZARE 21.17. Un exit poll dat publicității de France 2 oferă date similare celui de la BFMTV.

sondaj

ACTUALIZARE 21.08. Potrivit sursei citate, Fillon și Melenchon au primit fiecare 19,5% din voturi.

ACTUALIZARE 21.02. Emmanuel Macron a câștigat primul tur al prezidențialelor, cu 23,7% din sufragii.  

ACTUALIZARE 20.05. Cele 47 de milioane de francezi cu drept de vot mai au la dispoziţie mai puţin de o oră pentru a-şi exprima opţiunea la alegerile prezidenţiale. Şi asta doar în marile oraşe, pentru că în celelalte localităţi, secţiile s-au închis la 20:00, ora României. 

ACTUALIZARE 18.16. Presa belgiană anunță că a intrat în posesia unui sondaj efectuat la ieșirea de la urne, potrivit căruia Emmanuel Macron a obținut 24% din voturi, Marine Le Pen – 22%, Francois Fillon - 20,5% și Jean-Luc Melenchon – 18%.

ACTUALIZARE 18.10. Prezența la urne era de aproape 70% (69,42%) la ora locală 17.00 (18.00, ora României).

ACTUALIZARE 17:00.  Cresc emoţiile în Franţa, pe măsură ce se apropie ora de închidere a urnelor. Secţiile s-au deschis cu opt ore în urmă şi mai sunt încă patru ore de vot în marile oraşe, în timp ce în micile oraşe, doar trei. Toţi cei 11 candidaţi aflaţi în cursă pentru palatul Elysee au votat. Până la prânz votaseră 28,5 la sută dintre alegători.

Autorităţile franceze au evacuat mai multe secţii de votare din motive de securitate în localităţile Besancon, Saint-Omer, Haguenau şi Paris. Au fost incidente minore, dar au provocat panică şi au dus la evacuarea mai multor secţii de votare în întreaga Franţă.

Autorităţile franceze au anunţat că toate alertele de securitate înregistrate până în acest moment s-au dovedit a fi false, iar o secţie de votare a fost evacuată după descoperirea unei maşini abandonate în localitatea Besancon, situată în apropiere de Dijon. Ulterior, poliţiştii au găsit o armă în maşina furată şi abandonată cu motorul pornit, dar nu există nicio ameninţare pentru alegătorii din Besancon.  Această alertă de securitate a dus la închiderea pentru mai bine de o oră a două secţii de votare din Besancon.

Un autovehicul suspect a dus şi la evacuarea a două secţii de votare din localitatea Saint-Omer. Poliţiştii locali au început operaţiunea de evacuarea în jurul orei locale 9.45 (10.45 ora României), după ce au văzut maşina suspectă cu geamurile deschise şi cu numere de înmatriculare din străinătate în Saint-Omer. Autorităţile au verificat maşina, dar nu au găsit nimic ieşit din comun. Prin urmare, cele două secţii de votare au fost redeschise în jurul orei locale 11.30 (12.30 ora României).

 În Haguenau, autorităţile au evacuat o secţie de votare după descoperirea unui obiect suspect cu cabluri electrice vizibile. 

O alertă de securitate a dus şi la evacuarea pentru scurt timp a unei secţii de votare pariziene din arondismentul 20, după descoperirea unui autovehicul suspect parcat în apropiere. 

ACTUALIZARE 9:00 S-a deschis scrutinul în Franța. În teritoriile franceze din afara Europei, aflate la vest, votul, care a început de sâmbătă, s-a încheiat deja.

Urnele se închid la ora 20:00 (ora României) în orașele mici, respectiv ora 21:00, în orașele mari, atunci când sunt așteptate și primele rezultate ale exit-pollurilor.

47 de milioane de alegători sunt aşteptaţi la urne. Ei trebuie să-l aleagă pe viitorul şef al statului, care îi va urma lui Francois Hollande la Palatul Elysee cel puţin pentru următorii 5 ani. Rezultatul scrutinului va avea impact atât asupra Franţei, cât şi a întregii Europe, deoarece la urne se confruntă două viziuni diferite despre lume şi despre viitorul continentului.

Pe de-o parte, avem candidaţi precum Emmanuel Macron şi Francois Fillon, moderaţi şi pro-europeni. De cealaltă parte, îi regăsim pe Marine Le Pen şi Jean Luc Melenchon, care, deşi reprezintă părţi diferite ale spectrului politic, dreapta, respectiv stânga, sunt uniţi de antipatia faţă de Uniunea Europeană şi de aprecierea puternică pentru Rusia.

În funcţie de cine va ocupa fotoliul de la Elysee pentru următorii cinci ani, Franţa poate alege să continue proiectul european, pe care tot ea l-a iniţiat acum 60 de ani, sau poate decide să se rupă de Uniunea Europeană, precum Marea Britanie, ceea ce mai mult ca sigur va însemna sfârşitul ideii care a asigurat pacea în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial.

11 candidaţi sunt înscrisi pe buletinul de vot, dar doar patru dintre ei sunt cotaţi cu şanse de a ajunge în turul 2. Aceştia sunt Emmanuel Macron, un centrist pro-european, Francois Fillon, candidatul dreptei tradiţionale, Jean Luc Melechon, reprezentatul extremei-stângi şi Marine Le Pen, lidera extremei-drepte, antieuropene.

Travel Destination: Paris
FOTO: Gulliver/GettyImages

Peste 66.000 de birouri de vot au fost organizate în toată Franţa, inclusiv în teritoriile franceze din afara Europei.

57 de mii de soldaţi, poliţişti şi jandarmi au fost mobilizaţi să asigure paza şi să prevină eventuale incidente. Este pentru prima oară când francezii îşi aleg preşedintele în timpul unei stări de urgenţă.

Alegerile prezidenţiale din Franţa se desfăşoară într-o atmosferă tensionată şi nesigură, marcată de atacul terorist care a fost comis joi în inima Parisului, pe Champs Elysee, soldat cu un mort şi trei răniţi. Acesta a venit la câteva zile după arestarea în Marsilia a unor suspecţi care pregăteau un atentat de amploare. Tocmai de aceea, măsurile de securitate au fost sporite în condiţiile în care Franţa se află deja sub stare de urgenţă de aproape un an şi jumătate, după atentatele din noiembrie 2015 de la Paris.

Din 2012, de la ultimele alegeri prezidențiale, teroriştii au atacat în Franţa şcoli, biserici, unităţi militare, sedii de presă, restaurante, cafenele sau săli de spectacol. Peste 240 de oameni au murit în aceste atentate, cele mai multe revendicate de organizaţia teroristă Stat Islamic.


Francezii din diaspora sunt primii care votează în primul tur al alegerilor prezidenţiale. S-au deschis secţiile de votare din Statele Unite, Canada, Caraibe şi teritoriile din Pacificul de Sud.

În Montreal, sute de oameni s-au aşezat la coadă încă de la primele ore, nerăbdători să pună ştampila pe candidatul favorit. În Franţa, votul are loc mâine, dar cei aproape un milion de fracezi care locuiesc în teritoriile de peste mări votează mai devreme, pentru a nu fi influențați de rezultatele din țară.

În total, 47 de milioane de francezi sunt aşteptaţi la urne, pentru a-şi alege viitorul preşedinte. Sunt patru candidaţi care au şanse de a trece în turul doi, potrivit ultimelor sondaje de opinie.

E vorba despre Emmanuel Macron, candidatul formaţiunii de centru, En Marche, Marine Le Pen, din partea extremei drepte, Francois Fillon, candidatul dreptei şi cel al stângii radicale, Jean Luc Melenchon.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri