Alegeri în Bulgaria: Conservatorii lui Borisov se situează cu puţin în faţa noului partid antisistem

Data publicării:
Două femei votează electronic în Bulgaria.
Niciun învingător clar la alegerile parlamentare anticipate din Bulgaria. Foto: Profimedia

Niciun învingător clar la alegerile parlamentare anticipate din Bulgaria. Partidul de centru-dreapta Cetăţenii pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei (GERB), al fostului premier Boiko Borisov, se situează doar cu puţin în faţa noii formaţiuni antisistem Există un Astfel de Popor (ITN) a animatorului de televiziune şi politicianului Slavi Trifonov, potrivit Reuters.

Conform sondajelor Gallup International şi Alpha Research efectuate la ieşirea din secţiile de vot, GERB ar obţine între 22,1% şi 23,5% din voturi, în timp ce formaţiunea lui Slavi Trifonov ar acumula între 21,5% şi 22,3% din sufragii la aceste alegeri, organizate pentru a doua oară în trei luni.

GERB, care a dominat politica bulgară în ultimul deceniu, a câştigat deja alegerile din 4 aprilie, dar refuzul celorlalte partide de a i se alătura într-o coaliţie şi absenţa unei alternative guvernamentale au dus la alegerile anticipate din această duminică.

Rezultatele strânse subliniază profunda divizare a societăţii bulgare după zece ani de guvernare a GERB, pe fondul nemulţumirii crescânde faţă de corupţia larg răspândită în Bulgaria, conform Reuters.

Se prefigurează noi probleme la formarea viitoarei coaliţii de guvernământ

După cum arată rezultatele sondajelor la ieşirea de la urne, GERB nu va obţine nici de această dată o majoritate clară, ceea ce prefigurează noi probleme la formarea viitoarei coaliţii de guvernământ.

ITN se poziţionează mai bine, cu sprijinul partenerilor săi posibili, două mici grupări axate pe lupta împotriva corupţiei, informează Agerpres.

Săptămâni de discuţii pentru formarea noii coaliţii, sau chiar alte alegeri ar putea duce la situaţia ca Bulgaria să întâmpine dificultăţi în utilizarea pachetului de miliarde de euro al Uniunii Europene pentru relansarea economiei în urma epidemiei de coronavirus sau în aprobarea planurilor bugetare pentru 2022.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri