Alegeri regionale în Germania. Partidele de centru-dreapta câştigă în două landuri-cheie, coaliția lui Scholz se prăbușește, AfD crește

Data publicării:
Supporters of the SPD watch a speech by the top candidate at the election party for the state parliamentary elections in Bavaria
SPD, partidul lui Olaf Scholz, a suferit pierderi în alegerile regionale. Foto: Profimedia

Partidele „surori” ale conservatorilor germani - Uniunea Creştin Democrată (CDU) şi aripa sa din Bavaria, Uniunea Creştin Socială (CSU), de centru-dreapta - au câştigat alegerile de duminică din landurile Bavaria şi Hessa, în timp ce partidele din coaliţia guvernamentală a cancelarului german Olaf Scholz au avut o prestaţie slabă, arată rezultatele iniţiale ale votului citate de luni de dpa. În plus, partidul de extremă dreapta AfD a obținut rezultate mai bune decât la alegerile precedente.

Social-democraţii (SPD) lui Scholz şi partenerii săi de coaliţie, Verzii şi Partidul Liberal Democrat (FDP) pro-business, au înregistrat pierderi, SPD confruntându-se cu cel mai slab rezultat de până acum în Hessa (centrul Germaniei), potrivit proiecţiilor realizate de posturile ZDF şi ARD. În acelaşi timp, Alternativa pentru Germania (AfD, extremă dreapta) a înregistrat progrese, urcând pe locul doi în ambele landuri.

Hessa, care găzduieşte centrul financiar Frankfurt, şi Bavaria (sud-estul Germaniei), cel mai mare land german şi sediul unor companii de top ca Siemens şi BMW, sunt printre cele mai bogate state ale Germaniei, aminteşte dpa, potrivit Agerpres.

Alegerile din cele două landuri, care împreună reprezintă aproximativ un sfert din populaţia totală a Germaniei, erau văzute ca un test important al sentimentelor faţă de actualul guvern de coaliţie de la Berlin.

Rezultate în Bavaria

În Bavaria, CSU, condusă de Markus Soder, prim-ministrul landului, a câştigat cu 37%, ceea ce înseamnă totuşi o scădere cu un punct procentual şi cel mai slab rezultat pentru partid din 1950.

Alegătorii Liberi, formaţiune regională conservator-libertariană care guvernează în land alături de CSU, au crescut la 15,9% de la 11,6% în 2018.

Verzii, anterior cel mai mare partid de opoziţie din Bavaria, au scăzut cu 3,2%, ajungând la 14,4%, în timp ce procentele AfD s-au îmbunătăţit semnificativ, la 14,8%, de la 10,2% în 2018.

În schimb, SPD al lui Scholz a obţinut din nou un rezultat cu o singură cifră în Bavaria - 8,3% -, în timp ce FDP nu a reuşit să depăşească pragul de 5% pentru a intra din nou în parlamentul landului, cu 3%, o scădere de 2,1 puncte procentuale.

Rezultate în Hessa

În Hessa, CDU, în frunte cu premierul landului Boris Rhein, a înregistrat progrese semnificative, ajungând la 34,9% conform previziunilor, de la 27% în 2018.

În schimb, Verzii, partenerii anteriori de coaliţie, au scăzut la 15,2% de la 19,8%, iar SPD - al cărui principal candidat era ministrul federal de interne Nancy Faeser - a scăzut la 15,6%, adică sub minimumul său istoric din 2018 de 19,8%, în ciuda faptului că Hessa a fost un bastion al acestei formaţiuni.

AfD a înregistrat progrese şi în Hessa, ajungând la 17,2% comparativ cu 13,1% în 2018.

La rândul său, Die Linke, stânga radicală, anterior reprezentată în parlamentul landului, nu a reuşit să treacă pragul, cu doar 3,3% din voturi potrivit proiecţiilor, în timp ce FDP este pe cale să intre cu 5%.

„Am avut mulţi curenţi potrivnici”

Rezultatele alegerilor regionale reflectă scăderea drastică în sondaje a coaliţiei de guvernare a lui Scholz: de la 52% la alegerile legislative naţionale din 2021 la mai puţin de 38% acum. SPD a fost lovit deosebit de puternic, notează dpa.

Ministrul de interne Nancy Faeser şi-a exprimat profunda dezamăgire faţă de pierderile partidului său.

„Am avut mulţi curenţi potrivnici, am văzut acest lucru în sondaje. De aceea este nu chiar atât de surprinzător, dar e totuşi foarte dezamăgitor”, a spus ministrul duminică seara, referindu-se la rezultatele slabe ale partidului ei.

Secretarul general al SPD, Kevin Kuhnert, a recunoscut la rândul său că rezultatele transmit un semnal către Berlin. Nu putem fi „surzi şi orbi”, a declarat acesta.

Lipsa rezultatelor de la două circumscripţii electorale din Hessa a întârziat anunţarea rezultatelor oficiale provizorii locale. Deocamdată nu este clar ce a provocat întârzierea numărării celor până la 2.000 de voturi.

AfD a crescut

În amândouă landurile, AfD a ocupat locul al doilea, un semn clar al ascensiunii extremei drepte în toată ţara, nu doar în est.

Aceste câştiguri în zonele relativ prospere ale fostei Germanii de Vest înseamnă un nou avânt pentru AfD. Această formaţiune a beneficiat multă vreme de un sprijin disproporţionat din fosta Germanie de Est comunistă, dar ultimele rezultate confirmă că forţa în creştere a AfD este un fenomen la nivel naţional, menţionează dpa.

Toate celelalte partide s-au angajat însă să ţină AfD în afara guvernului în fiecare land, menţinând un „firewall” la nivel naţional împotriva partidului de extremă dreaptă.

Între timp, liderul CDU, Friedrich Merz i-a felicitat pe premierii de land Soder şi Rhein pentru rezultatele alegerilor din Bavaria şi Hessa, lansând totodată un apel la partidul său să rămână unit.

Într-o postare pe platforma X duminică seara, Merz a evocat un „rezultat senzaţional” în Hessa, care „arată mai presus de toate că unitatea şi poziţiile clare dau roade”.

Liderul CDU a adăugat că, dacă acest trend continuă, atunci „haosul” actualei coaliţii guvernamentale de la nivel federal „se va încheia cel târziu până la alegerile federale din 2025”.

Friedrich Merz a renunţat în schimb la referirea la guvernul de la Berlin când l-a felicitat pe Markus Soder, în Bavaria.

„Alegătorii din Bavaria au dat încă o dată CSU un mandat foarte clar pentru a guverna, iar coaliţia conservatoare poate să continue cu succes”, a scris el.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri