Aliaţii NATO au ajuns la un acord pentru planuri regionale de apărare în cazul unui atac rusesc

Data actualizării: Data publicării:
stoltenberg face declaratii
Foto: Profimedia

Aliaţii NATO au ajuns luni la un acord asupra unor planuri regionale care detaliază modul în care alianţa ar răspunde la un atac rusesc, depăşind blocajul din partea Turciei, cu o zi înainte ca liderii să se reunească la summitul de la Vilnius, au declarat trei diplomaţi pentru Reuters.

Totodată, mai mulţi diplomaţi au precizat pentru dpa că este vorba de planuri care vizează modul de răspuns la un potenţial atac al Rusiei sau al unei organizaţii teroriste asupra teritoriului alianţei militare occidentale.

Citiți și:
NATO ar putea scurta procesul de aderare a Ucrainei. Stoltenberg: „Sunt sigur că toţi aliaţii vor fi de acord”

Relansarea planurilor semnifică o schimbare majoră, deoarece este prima dată când NATO elaborează astfel de documente de la sfârşitul Războiului Rece, în urmă cu trei decenii, aminteşte Reuters.

Turcia a blocat aprobarea planurilor din cauza formulării folosite pentru locaţii geografice precum Cipru.

Citiți și:
Scholz îi răspunde lui Erdogan: Nimic nu stă în calea aderării Suediei la NATO

Liderii NATO se reunesc la Vilnius pe 11-12 iulie pentru un summit la care se va discuta despre aderarea Suediei şi despre relaţia viitoare a alianţei cu Ucraina.

Prin conturarea planurilor sale regionale, NATO va oferi, de asemenea, naţiunilor îndrumări cu privire la modul în care să îşi modernizeze forţele şi logistica.

Necesitatea de a finanţa această schimbare fundamentală este unul dintre motivele pentru care liderii sunt pregătiţi să majoreze ţinta de cheltuieli militare ale alianţei la Vilnius, ceea ce va face ca obiectivul actual de 2% din PIB să devină o cerinţă minimă.

Oficialii NATO estimează că va fi nevoie de câţiva ani pentru ca planurile să fie implementate pe deplin, deşi subliniază că alianţa poate intra imediat în luptă dacă este necesar.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri