Atlantic Council: „Să fim cinstiți, nu ne pasă prea mult de civilii sirieni”

Data actualizării: Data publicării:
Douma, Siria, atac chimic
Foto: Xinhua/Agerpres

Vor duce raidurile țintite SUA-Franța-Marea Britanie împotriva instalațiilor chimice ale regimului de la Damasc la o schimbare a statutului lui Bashar al-Assad? Un expert britanic al think tank-ului Atlantic Council, H. A. Hellyer, consideră că totul s-ar putea bloca într-o „strategie incoerentă”.

Douma, Siria, atac chimic
Foto: Xinhua/Agerpres

Nu există nicio „dovadă” care să sugereze că administrația Trump are intenția de a schimba „calculele” lui Assad, dar, prin atacul de sâmbătă, președintele SUA poate spune acum că a făcut „ceva”, susține Hellyer într-un interviu.

Ce înțelege expertul Atlantic Council prin „strategie incoerentă” în dosarul sirian? Menținerea „probemelor siriene în Siria – adică, ISIS și refugații”.

„Haideți să fim cinstiți, nu ne pasă prea mult de civilii sirieni ca să încercăm să îi ajutăm mai mult”, a subliniat H. A. Hellyer.

Este „rușinos”, dar acesta „este adevărul”, a adăugat expertul britanic.

Se poate afirma că o astfel de campanie aeriană a reușit să slăbească capabilitățile de armament chimic ale regimului de la Damasc? Răspunsul lui Hellyer: „Poate. Dar dacă nu este chiar așa, măcar Assad se va gândi de două ori înainte de a folosi” astfel de arme.

Va exista un răspuns coorodonat între actorii geopolitici implicați în războiul din Siria după acțiunea militară a Statelor Unite, Franței și Marii Britanii? Răspunsul lui Hellyer: „Turcia a susținut-o (campania aeriană – n.r.), la fel și Arabia Saudită. Egiptul nu a fost de acord, și, evident, Iranul a fost împotrivă. Dar este puțin probabil ca cineva să ofere vreun răspuns”.

Un al subiect fierbinte pornește de la întrebarea: Vor intra SUA și Rusia într-un război pentru Siria?

Experții European Council of Foreign Relations (ECFR) Ruth Citrin, Kadri Liik și Jeremy Shapiro notează într-o analiză că Washingtonul și Moscova se află într-o „percepție deformată” reciprocă în dosarul Sirian. Administrația Trump consideră că Rusia „înțelege dorința de colaborare” cu Moscova în această problemă, în ciuda „furiei față de amestecul rusesc în alegerile din SUA”. De cealaltă parte, Kremlinul nu vede altceva în comportamentul Washingtonului decât „un complot occidental în creștere”, asezonat cu „trucuri murdare în stil rusesc”, pentru a submina încercările Rusie de a „reveni pe scena globală”.

„Vestea bună este că niciuna dintre părți nu vede un avantaj în combaterea celuilalt. Vestea proastă este că SUA consideră că pot ataca din nou Siria fără a afecta relația cu Rusia”, consideră analiștii ECFR.

„Misiune îndeplinită”

Donald Trump a justificat de ce a ales expresia „misiune îndeplinită” pentru a saluta atacurile contra regimului sirian, o formulă care a căpătat anumite conotaţii după ce predecesorul său republican George W. Bush a aunţat prin ea prematur sfârşitul Războiului din Irak, scrie AFP, citată de News.ro.

Sâmbătă, la câteva ore după ce a lansat raiduri ţintite, împreună cu Franţa şi Regatul Unit, împotriva unor instalaţii aparţinând puterii de la Damasc în ripostă faţă de un presupus atac chimic, preşedintee Statelor Unite a scris aceste cuvinte pe Twitter şi a adăugat că „rezultatul” operaţiunii, „perfect executate”, „n-ar fi putut fi mai bun”.

Imediat, în presa americană şi pe reţele de socializare, s-a făcut paralela cu ceea ce s-a întâmplat în 2003, când preşedintele american de la acea vreme a anunţat sfârşitul principalalor operaţiuni de luptă în Irak de pe puntea portavionului Abraham Lincoln. În spatele lui George W. Bush, o banderolă mare proclama „Mission accomplished”.

Anunţul s-a dovedit rapid prematur, iar de atunci conducătorii politici americani evită cu grijă această formulă.

„Raidul sirian a fost perfect executat, cu o asemenea precizie, încât singurul mod găsit de Presa Falsă de a critica este faptul că am ales expresia «Misiune Îndeplinită»”, a răspuns duminică Donald Trump, tot pe Twitter, atacând din nou „Fake News Media", una dintre ţintele sale preferate.

„Ştiam că vor sări pe această ocazie, însă eu cred că este o formulă militară atât de frumoasă încât trebuie să fie reabilitată. Să o folosim des!”, a îndemnat el.

În emisiunea Fox News Sunday, ambasadoarea Statelor Unite la ONU Nikki Haley a apărat şi ea exprimarea preşedintelui. „Ca soţie de militar, ştiu că atunci când închei cu bine o sarcină este o misiune îndeplinită”, a declarat ea.

Pentagonul a anunţat sâmbătă că toate ţintele, legate potrivit Washingtonului de programul înarmării chimice al regimului lui Bashar al-Assad, au fost „atinse cu succes”.

„Din punct de vedere politic, «misiune îndeplinită» are o semnificaţie mai largă, dar eu cred că preşedintele a folosit-o în termeni militari. Ştim bineînţeles că munca noastră în Siria nu s-a terminat”, a relativizat Nikki Haley, în contextul în care atacaurile militare nu urmează să schimbe echilibrul pe teren în Războiul din Siria şi nici să deblocheze un proces de pace aflat în impas.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri