Video Băile Herculane, ajunse o ruină, au o nouă șansă. Ar putea redeveni una dintre cele mai frumoase stațiuni balneare din Europa

Andreea Brașovean Data actualizării: Data publicării:
holul mare din gara herculane vazut de sus
Clădirea gării din Băile Herculane, în stil baroc, a fost construită între anii 1878 şi 1886, iar la început reprezenta casa de vânătoare a împăratului Franz Josef al Austriei Foto: captură video Digi24

Potențial turistic există din plin în județul Caraș Severin, dar nu întotdeauna a știut să fie exploatat și din păcate, există un trist și celebru exemplu de decădere, chiar în pitorescul peisaj de pe Valea Cernei: Băile Herculane. Cândva o stea a turismului românesc, stațiunea a ajuns o ruină. Abia recent autorităţile locale au accesat fonduri europene pentru a face îmbunătăţiri aici. Dar lucrurile se mişcă foarte încet. Este nevoie de multă muncă şi investiţii pentru ca Băile Herculane să redevină una dintre cele mai frumoase staţiuni balneare din Europa.

Clădirea gării, casa de vânătoare a împăratului Franz Josef

Clădirea gării, în stil baroc, a fost construită între anii 1878 şi 1886, iar la început reprezenta casa de vânătoare a împăratului Franz Josef al Austriei. Cupola este sprijinită de două coloane şi este decorată cu picturi ale unor personaje mitice, cum ar fi Hercules. Din păcate, însă, locul a fost victima nepăsării autorităților locale, ani în șir. Stațiunea rămâne, pentru nostalgici, unul dintre cele mai frumoase locuri din România, dar are nevoie urgent de îmbunătățiri, care se pot face însă cu bani de la Bruxelles.

„Indiferent de ce putere are Primăria de acolo, ține foarte mult de județ. Gara este un patrimoniu istoric și este direct sub umbrela Consiliului Județean. Vrem să rezolvăm problema urbanistică din jurul gării și trebuie să găsim o soluție de finanțare pentru a reabilita aceste clădiri, clădiri de patrimoniu național. Avem băile de acolo, unde știm că există o echipă inimoasă de tineri, de arhitecți tineri, care fac tot posibilul să conserve, într-un fel, vechile băi; după care sunt centrul, trebuie să avem foarte mare grijă, centrul a început bine, s-a renovat frumos și acum trebuie, plecând din centru, încet, încet să ne extindem și să cuprindem clădirile de patrimoniu de acolo, să le reabilităm”, explică Romeo Dunca, președintele Consiliului Județean Caraș Severin.

De ce s-au ratat 5 milioane de euro pentru reabilitarea Băilor Neptun, clădirea emblemă a stațiunii

Ansamblul Băilor Neptun, clădirea emblemă a stațiunii balneo-climaterice Băile Herculane, este astăzi într-o stare avansată de degradare.

Doar tavanul mai păstrează urmele poveştilor frumoase care s-au scris aici, cândva. Acum vedem doar ferestre sparte, tencuială care cade și pereți care stau să se prăbușească. 5 milioane de euro au fost pierduți. O sumă uriașă pe care Uniunea Europeană era dornică să ne-o ofere, pentru ca această clădire istorică, de patrimoniu, să fie reabilitată. Nu s-a putut. Asta, pentru că Băile Neptun sunt împărțite pe bucăți. Clădirea este a Primăriei, de câțiva ani, dar terenul de sub ea este împărțit între doi proprietari privați.

Câțiva tineri curajoși și dedicați au îndrăznit să spere că pot să schimbe soarta Băilor. De 3 ani luptă pentru ele. Oana Chirilă este una dintre aceste persoane. Ne însoțește într-o vizită în clădirea Băilor Neptun și ne povestește cu ce se confruntă:

- La ce trebuie să avem grijă? Am văzut că ne atenționezi.

- Atât la cap, ca să zic, cât și la zona de picioare fiindcă mai cad elemente, mai cade tencuială în perioada aceasta, iar în zona de pardoseală avem niște guri de aerisire care nu sunt foarte stabile mereu și e bine să fim atenți pe unde pășim, explică Oana Chirilă.

- Aici?

- Aici, chiar este zona în care acum doi ani, exact acum doi ani, s-a prăbușit tot acoperișul și în acel sector s-a prăbușit un zid structural. A fost o zonă care a fost foarte mult avariată și este în continuare destul de degradată din punct de vedere structural, dar noi am refăcut șarpanta aici, provizoriu. Sus am sprijinit acoperișul, dar e prea periculos ca să mergem.

Și aici e tot un sector al clădirii, ne aflăm în sectorul de băi sulfuroase și cumva zona aceasta captează cel mai mult atenția, din câte am văzut noi, fiindcă e și culoarea foarte vizibilă și avem aceste inscripții ale tabulelor romane.

Herculane Project conservă Băile Neptun

- Ce faceți voi, ce încercați să faceți pentru această clădire?

- Noi ceea ce încercăm să facem este să o punem în siguranță, acesta este termenul tehnic corect, practic această punere în siguranță înseamnă o serie de lucrări reversibile și temporare care sunt menite să stopeze degradarea pentru un timp limitat, adică noi aici nu restaurăm, nu o facem ca nouă, multă lume ne întreabă: dar când vom veni la băi? Prognosticul este foarte îndepărtat și tot ceea ce facem facem cu ajutorul societății civile și a diverșilor sponsori, parteneri.

- Înțeleg că ar fi putut fi accesate fonduri aici până la 5 milioane de euro, dacă nu exista această problemă?

- Da, poate chiar și mai mult. Or, noi am discutat, de exemplu, dincolo de fonduri europene, cu diverse bănci europene foarte mari care și-au arătat interesul la un moment dat, însă datorită situației juridice, respectivele planuri au picat și a rămas că le vom relua în momentul în care va fi posibil să se facă ceva mai mult.

- Voi strângeți acum bani pentru că această clădire să nu cadă, ce s-ar putea face cu 5 milioane de euro pentru această clădire?

„De 4 ani punem în siguranță acest monument, credeam că va dura 6 luni”

- Foarte multe, depinde foarte mult, bineînțeles, și de funcțiunea pe care ea o va avea. Contează foarte mult, în momentul în care restaurezi un monument, cum intervii, ce funcțiune alegi pentru acesta, felul în care va fi el utilizat, tipologia de materiale, tipologia de specialiști, deci contează foarte multe lucruri aici, însă noi am venit cu diverse variante: poate să devină din nou spa sau baie de tratament, cum a fost în trecut, însă la un nivel european și cumva modificate inclusiv, poate, o parte din spații, în funcție de trendurile noi în ceea ce privește spa, și un mix de funcțiuni, fiindcă, cel puțin din punctul nostru de vedere, considemă că nu e suficient să faci aici, nu știu, să vii la baie într-o cădiță, să mergi într-o saună ulterior, ci ar fi mișto să fie mai multe funcțiuni, poate inclusiv spații comerciale, cafenele sus la etaj, fiindcă avem niște terase foarte frumoase. Se pot face foarte multe lucruri care să aducă un suflu inclusiv economic către comunitate.

- Dacă nu interveneați voi, în urmă cu 3-4 ani, cum crezi că ar fi arătat clădirea azi?

- Probabil mult mai rău, având în vedere că acum doi ani s-a prăbușit un sector din ea și noi mai avem în continuare două sectoare care sunt grav avariate, probabil că în continuare anumite zone din această clădire ar fi fost grav avariate sau în prag de colaps. Acum, cum să zic, nu am promis că vom face minuni, ci doar că vom pune în siguranță acest monument, inclusiv această etapă este foarte grea, e o etapă pe care noi, de exemplu, o vedeam durând undeva la 6 luni, în schimb noi de 4 ani punem în siguranță acest monument și este un proces destul de complicat, având în vedere toată dimensiunea pe care monumentul o are. Acești 30 de ani și-au lăsat și ei de indiferență amprenta, deci na, e destul de complicat.

Cum arată acum stațiunea care găzduia împărați și împărătese

Stațiunea Băile Herculane are un mare potențial, dar abia în ultima vreme aleșii au început să acceseze bani europeni, singura soluție pentru ca stațiunea, care odinioara găzduia împărați și împărătese, să redevină un loc căutat de turiștii români, dar și străini.

Aflat în izolare, primarul nu ne-a putut vorbi despre proiectele implementate pe fonduri europene, dar și-a trimis un consilier să ne explice.

- Suntem în Piața Hercules, una dintre cele mai frumoase piețe din Herculane, reprezentativă pentru orașul nostru, care este și obiectul unui proiect cu fonduri europene pe care am reușit să îl implementăm și să îl aducem să fie pentru infrastructura de turism, explică Dan Nasta, consilier al Primăriei Băile Herculane.

- Bun, concret ce s-a făcut aici? Ce ați schimbat?

- Concret, acum în stadiul actual este pavajul cu piatră cubică, urmează să se facă trotuarele, spațiile verzi și iluminatul stradal.

- Cum arătau înainte? Cum arăta zona?

- Înainte era un asfalt care n-a mai fost reabilitat de 20 de ani, gropi, cârpeli care nu erau pentru primirea turiștilor deloc bune.

- E un monument istoric, despre ce este vorba?

- Da, este un monument istoric de clasificare A, un pod de piatră construit în 1864, care a fost cuprins într-un proiect pe fonduri europene cu o valoare de 5.300.000 de lei în care se va reface structura de rezistență, elementele arhitecturale, pasajul pietonal și calea de rulare.

„Fără fondurile europene nu ne-am fi descurcat”

- E nevoie de foarte mulți bani europeni aici sau de foarte mulți bani în general?

- Da, fără fondurile europene nici nu ne-am fi descurcat și nici nu am fi avut fondurile necesare nici măcar reabilitării minimale a infrastructurii. Noi ne-am axat pe infrastructură, deoarece alte proprietăți și terenuri sau alte clădiri nu prea avem în proprietate și atunci era singurul domeniu și loc unde puteam să alocăm fondurile europene în infrastructura de turism, drumuri, poduri, spații verzi, parcuri. Practic, pentru a dezvolta infrastructura de turism, pentru a primi așa cum trebuie turiștii.

- În momentul acesta vi se pare că sunt primiți cum trebuie turiștii?

- Nu, în momentul acesta sunt în derulare mai multe proiecte. Tot orașul arată ca un șantier, dar sperăm să trecem peste, în cel mai scurt timp și până la începutul sezonului să rezolvăm cât mai multe din obiectivele cuprinse în proiectele cu fonduri europene.

- Unde ne aflăm acum?

- Ne aflăm în parcul Vicol, un alt obiectiv din cadrul aceluiași proiect cu Piața Hercules, Piața 1 Mai și strada Mihai Eminescu.

- Tot pe fonduri europene?

- Tot pe fonduri europene, este vorba în valoare de 3,5 milioane de euro tot proiectul. Este aici parcul Vicol, nemaifiind refăcut de 30 de ani, acum am găsit finanțare și l-am cuprins în acest proiect.

Noul președinte al Consiliului Județean promite că are în plan resuscitarea stațiunii, cu ajutorul banilor europeni.

„Fiecare reabilitare de stradă, fiecare reabilitare de piață, locuri de parcare, eu știu, infrastructura asta, toate, se pot face pe bani europeni și pentru fiecare obiectiv de acolo vom găsi o soluție să putem accesa bani, repet, după ce rezolvam problema urbanistică, pentru ca asta este cel mai important lucru”, spune Romeo Dunca, președintele Consiliului Județean Caraș Severin.

Aflați ce alte proiecte din Caraș Severin au prins viață cu ajutorul banilor europeni din emisiunea „Europa. Mi-e bine, ți-e bine”, pe care o puteți urmări integral AICI.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri