Biserica Anglicană refuză să cunune cupluri de același sex, dar este de acord să le dea binecuvântarea

Data publicării:
nunta gay barbati
Sursa foto: Profimedia Images

Biserica Anglicană propune să ofere o binecuvântare, dar nu şi cununii religioase, cuplurilor de acelaşi sex care au încheiat uniuni sau căsătorii civile, a anunţat instituţia miercuri, după şase ani de consultări. În Anglia şi Ţara Galilor, căsătoria civilă a persoanelor de acelaşi sex este permisă din 2013.

Propunerea este cuprinsă într-un raport care urmează să fie analizat şi discutat la sinodul general de luna viitoare de la Londra. Principala dezbatere pe această temă va avea loc la data de 8 februarie.

În plus, săptămâna aceasta episcopii Bisericii Anglicane vor prezenta scuze faţă de persoanele LGBTQI+ pentru „respingerea, excluderea şi ostilitatea” cu care s-au confruntat în biserici şi pentru „impactul pe care acest lucru îl are asupra vieţii lor”, potrivit unui comunicat al instituţiei, citat de AFP, preluată de Agerpres.

Conform propunerii care a fost făcută publică miercuri, „cuplurile de acelaşi sex încă nu pot fi căsătorite într-o biserică a Bisericii Anglicane”. Acestea ar putea beneficia, însă, de o ceremonie cu „rugăciuni şi binecuvântare a lui Dumnezeu într-o biserică după o căsătorie civilă sau o uniune civilă”.

Căsătoria civilă a fost deschisă în 2013 cuplurilor de acelaşi sex din Anglia şi Ţara Galilor, iar uniunea civilă a fost creată în 2005.

„Învăţătura oficială a Bisericii Anglicane, aşa cum este stabilită în canoanele şi liturghia autorizate - că sfânta căsătorie este între un bărbat şi o femeie, pe viaţă - nu s-ar schimba”, se arată în declaraţie.

Scuze pentru persoanele LGBTQI+

Odată cu raportul care include aceste propuneri, episcopii vor emite o scrisoare în care îşi vor prezenta scuzele faţă de persoanele LGBTQI+.

Ei vor îndemna toate congregaţiile să primească „din toată inima şi cu bucurie” cuplurile de acelaşi sex.

„Nu îmi fac iluzii că ceea ce propunem astăzi va părea că merge prea departe pentru unii şi nu suficient pentru alţii”, a declarat arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, unul dintre cei doi lideri spirituali ai Bisericii Anglicane.

El şi-a exprimat speranţa că „ceea ce am convenit va fi primit într-un spirit de generozitate şi de căutare a binelui comun”.

Welby şi-a exprimat, de asemenea, speranţa că propunerile vor permite Bisericii Anglicane să le spună „public şi fără echivoc tuturor creştinilor şi în special persoanelor LGBTQI+: sunteţi bineveniţi şi o parte preţuită şi apreciată a trupului lui Hristos”.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri