Video Boli profesionale, abuzuri, ore neplătite. Români care muncesc în Germania ajung în situații de sclavie modernă

Data publicării:
Screenshot 2023-08-26 143816
Foto: captură video DW/ Digi24

Cât de false sau de reale sunt așteptările unora dintre românii care merg la muncă în Germania? Postul Deutche Welle a preluat o anchetă sociologică apărută în presa germană și susține că și acum, după nenumărate scandaluri legate de condițiile de muncă pentru est-europeni, expresia sclavie modernă rămâne valabilă.

Frankfurter Allgemeine Zeitung a publicat un material legat de muncitorii români care se întorc din Germania cu diverse afecțiuni și traume dar, și cu bani mai puțini decât sperau. Unii fac și câte 26 de ore pe drum pentru a-și revedea din când când, oricum rar, rudele lăsate în România. Mulți au boli profesionale, mai ales dacă au lucrat în abatoare, de exemplu. Jurnaliștii de la Deutshe Welle au discutat cu un român care a lucrat în astfel de condiții, iar acum se bucură că a găsit angajatori cinstiți în Germania.

Marin Ion, fost angajat la abator: „În abator, cred că sunt multe firme care își bat joc de oameni și interesul...bani la mijloc câștigați cât mai ușor pe spatele la alți oameni care muncesc până cad în cap”.

Nu toată lumea este de acord cu aceste acuzații, dar anchetele și sancțiunile autorităților germane arată că există situații de abuz la adresa angajaților est-europeni, mulți dintre ei români.

- „Nu, nu sunt de acord. Hai să fim serioși. De ce ca sclavii? Nu te obligă nimeni să vii la muncă, nu ne duce nimeni cu forța, cu biciul...Doamen iartă-mă.... e un program care trebuie respectat, atâta tot”.

Studiul care a inspirat articolul apărut în Frankfurter Allgemeine Zeitung și preluat de Deutsche Welle estimează la zeci de mii numărul românilor care, în Germania, lucrează în construcții. Muncesc mult peste normă, orele suplimentare nu le sunt plătite, uneori nici leafa propriu-zisă nu vine fără certuri cu angajatorii, cazurile de boli profesionale sunt mușamalizate pentru ca zilele nemuncite din cauze de recuperare să nu le fie contabilizate.

Când pleacă de acasă, muncitorii români sunt ademeniți de mituri: suta de euro câștigată într-o zi din care vor pune deoparte pentru a-și porni, peste vreo cinci ani, un viitor profesional de succes, respectul pentru angajat și pentru reguli, legislația germană care nu lasă loc de tocmeală. Un tablou atractiv, spun autorii articolului din FAZ. Realitatea este, însă, complet diferită și descrierea ei ca „sclavie” nu este nicidecum o denaturare foarte gravă.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri